GAVI neće da vrati BiH svih devet miliona dolara datih za neisporučene vakcine, Pravobranilaštvo BiH na potezu

/

Globalna alijansa za vakcine (GAVI) Bosni i Hercegovini duguje 9.079.706,00 američkih dolara na ime neisporučenih vakcina protiv COVID-19 infekcije.

Naša zemlja je prije nekoliko mjeseci zatražila povrat cjelokupne sume novca, no kako ističu iz Ministarstva civilnih poslova (MCP) BiH, GAVI je najavio zadržavanje naknade od 1.615.120,00 dolara, što znači da bi BiH bio vraćen iznos od 7.464.586,00 dolara.

– Iako je Ministarstvo civilnih poslova BiH zatražilo povrat cjelokupnog novca od GAVI-ja, koji je ostao na računu BiH, trenutno je u toku transfer u iznosu od 7.464.586,00 dolara prema našoj zemlji – navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Zbog svega, a u skladu sa odlukom Vijeća ministara BiH, iz Ministarstva civilnih poslova dodaju da će, nakon izvršenog transfera sredstava, u saradnji sa Pravobranilaštvom BiH, razmotriti eventualne mjere i korake s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa BiH.

Podsjetimo, BiH je, radi finansiranja nabavke vakcina protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, u septembru 2020. godine potpisala ugovor za nabavku 1.232.000 doza putem COVAX mehanizma i platila cjelokupan iznos od 12.997.600,00 dolara, koji je bio dovoljan za vakcinaciju oko 20 posto stanovništva.

No GAVI je našoj zemlji do sada isporučio svega 332.640 doza, što je 27 posto od ukupno naručenih i plaćenih vakcina, piše Faktor.

Povezani postovi

Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

Na graničnom prijelazu Klobuk, između Bosne i Hercegovine i...

Cijene nekretnina bilježe historijske rekorde: Ko je spreman izdvojiti 1.660.000 KM za stan?

Cijene nekretnina u BiH posljednjih godina bilježe historijske rekorde,...

Saudijska kompanija FLYNAS ove godine povećava broj direktnih letova sa Sarajevskog aerodroma

Avio-kompanija FLYNAS iz Kraljevine Saudijske Arabije i turistička agencija...

Zbog pritvorenog Osmice komandir smjene u Vojkovićima ostao bez čina inspektora

Nemanja Bjelica, komandir smjene u Vojkovićima, koji je dopustio...