Bivši direktor škole optužen za nezakonita zapošljavanja

/

Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Zlatka Sabljakovića (61), bivšeg direktora Osnovne škole “Cazin” iz istoimenog grada zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Njemu se na teret stavlja da je u periodu od septembra 2017. do februara 2019. godine, u svojstvu odgovorne osobe, odnosno direktora pomenute škole, na nezakonit način vršio zapošljavanja, pri čemu je zloupotrijebio službene dužnosti i ovlaštenja.

U optužnici se navodi kako je zakon propisao da se zaposlenici zapošljavaju u skladu sa pravilnikom škole, a njime je propisano da se oni biraju na osnovu konkursa uz neophodnu saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Sabljakoviću se stavlja na teret da je samoinicijativno i nezakonito zaposlio pet osoba na radna mjesta nastavnika, te s njima zaključio ugovore na određeno ili neodređeno vrijeme, četiri lica na radna mjesta pomoćnih radnika, te jednu osobu na radno mjesto bibliotekara.

Na taj način je navedenim licima, kako se navodi u optužnici, pribavio korist u vidu zasnivanja radnog odnosa čije je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

U narednom periodu organizovaće se sudski postupak pred Općinskim sudom u Cazinu.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sporni tenderi koje su dobili Kinezi: Prijavljen direktor EPBiH i još nekoliko osoba

Kineska kompanija Dongfang Electric International Corporation u proteklom periodu...

Održana prva radionica u okviru projekta DANOVA NEXT

DANOVA NEXT predstavlja nastavak projekta DANOVA, koji je uspješno...

Večeras se vraća prva grupa hadžija u Bosnu i Hercegovinu

Prva grupa hadžija i hadžinica u utorak navečer, 25....

Norwegian Air Sweden ponovo uspostavio avioliniju za Oslo

Kako je i najavljeno, u petak je aviokompanija Norwegian...