U Sarajevu 35 posto više turista nego lani

/

Kanton Sarajevo ove godine bilježi 35 odsto više dolazaka i oko 25 odsto više noćenja turista u odnosu na isti period lani.

Prema riječima Adise Kušundžije, portparola Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ovo je rekordna godina kada je riječ o turistima i prešla je do sada rekordnu 2019.

Navela je da je i ta statistička slika promijenjena u odnosu na period pandemije koronavirusa kada su dominirali domaći turisti.

“Najviše gostiju imamo iz Turske, zatim su tu Slovenija, Srbija, Crna Gora, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati… Ponovo su nam se vratili i gosti iz Kine, među ovih top deset. Statistička slika je mnogo bolja nego proteklih godina, prešli smo onu rekordnu 2019. i možemo reći da je ova godina bolja u odnosu na sve ranije”, rekla je Kušundžija, izvještava Federalna TV.

Međunarodni avio dolasci u Sarajevo ove zimske sezone se očekuje da budu 25 odsto veći na odnosu prije pandemije koronavirusa, odnosno na rekordnu 2019. godinu, pokazala je analiza ForwardKeys-a.

“Legalno nismo u mogućnosti komentarisati apsolutne brojeve dolazaka u određenu destinaciju. Konkretno u ovoj analizi poredimo broj karata koji je kupljen do današnjeg dana za dolaske u periodu decembar 2023. – februar 2024. sa istim podacima za decembar 2018. – februar 2019. godine”, kazala je Feni ekspertica u španskoj kompaniji za oblast turizma ForwardKeys Ema Mandal.

Ona je istakla da je od svih dolazaka na cijelo Balkansko poluostrvo, četiri odsto predviđeno da bude u Sarajevu, dok je prije pandemije taj udio bio tri odsto.

“Rekla bih da je to poprilično dobar udio uzimajući u obzir da je u analizu uključena i Atina gdje je broj povezanih destinacija nemjerljivo veći”, kazala je Mandal.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...