Koje banke u FBiH imaju najbolji rezultat?

/

Na nivou bankarskog sektora u FBiH za prvih devet mjeseci ove godine iskazan je pozitivan finansijski rezultat (dobit ili zarada) u iznosu od 432,7 miliona KM, što je za 137,6 miliona KM više u odnosu na isti period prethodne godine.

Sve banke sa sjedištem u FBiH su iskazale pozitivan finansijski rezultat, odnosno nema gubitaša.

Najbolji rezultat je ostvarila UniCredit Bank sa 135,7 miliona KM, slijedi Raiffeisen Bank sa 98,3 miliona KM, a na trećem mjestu je domaća ASA banka sa 37,1 milion KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Ukupna neto aktiva na nivou bankarskog sektora u FBiH sa 30.09.2023. godine iznosi 28,6 milijardi KM i za 1,4 milijarde KM ili 5,2% je veća u odnosu na kraj 2022. godine.

U strukturi aktive banaka najveće učešće imaju neto krediti (56,7%), zatim slijede novčana sredstva (31,3%), te vrijednosni papiri (7,6%). U okviru pasive bilansa banaka najveće učešće imaju depoziti (82,5%) i kapital (12,4%).

Sa 30.09.2023. godine u odnosu na kraj 2022. godine zabilježen je rast novčanih sredstava, ulaganja u vrijednosne papire, kredita, poslovnog prostora i ostale fiksne aktive, ostale aktive, depozita i ukupnog kapitala, dok je zabilježeno smanjenje plasmana drugim bankama, obaveza po uzetim kreditima i ostalih obaveza, podaci su Agencije za bankarstvo FBiH, pišu Nezavisne novine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Da li ste znali da se u Teheranu nalazi ulica Bosne i Hercegovine?

U srcu iranske prijestolnice Teherana, među bezbrojnim ulicama i...

Objavljena prosječna plata u FBiH: Zabilježen nominalni rast

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za april...

Novi val prevara putem interneta: Za neprovođenje “istrage” 3.850 eura, pa ako uspije – uspije

Građani BiH suočeni su s novim valom ucjena putem...