Ustavni sud BiH ostao bez sudija iz RS: Da li je paralizovan rad ove institucije?

/

Sa zadnjim danom, sada već prošle godine sudija Ustavnog suda BiH, Zlatko Knežević otišao je u prijevremenu penziju.

Odlaskom Kneževića ova institucija ostala je bez sudija iz RS koji su definisani Ustavom kako bi ova institucija mogla funkcionisati. Inače, Ustavni sud Bosne i Hercegovine više od godinu dana nije kompletiran. Nadležne entitetske vlasti nisu izabrale nedostajuće sudije. Bez sudija iz RS postavlja se pitanje da li je ovim u potpunosti paralizovan rad ove institucije i može li Ustavni sud BiH donijeti bilo kakvu odluku. One iz apelacijske nadležnosti ne donosi već neko vrijeme, piše BHRT.

Stanje u Ustavnom sudu BiH počelo se komplikovati odlaskom u penziju dva suca – Miodraga Simovića i Mate Tadića. Bio je ovo početak paralize ove institucije, najprije zbog neimenovanja novih sudija zbog čega su nastali problemi.

– Ustavni sud nije mogao sazvati veliko vijeće Ustavnog suda jer je i prethodno u osmom mjesecu otišao u penziju kolega Mato Tadić. Na Velikom vijeću Ustavnog suda, Ustavni sud donosi najveći broj odluka iz apelacijske nadležnosti – istakla je predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

Blokade i u FBiH

U ovakvo stanje dovela je činjenica da mjesecima nije imenovan sudija iz Federacije BiH koji bi zamijenio Tadića. Nepostojanje dogovora oko imenovanja prvorangiranog Marina Vukoje blokiralo je i funkcionisanje Komisije za izbor i imenovanje Parlamenta Federacije.

– Čim se ta blokada otkloni mi smo spremni raditi na rješavanju ovih otvorenih pitanja, kada je u pitanju imenovanje sudija u Ustavni sud BiH – rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP).

Јеdini preostali sudija iz reda Srba, Zlatko Knežević, odlazi u prijevremenu penziju. Ovim u Ustavnom sudu BiH više nema sudija iz entiteta RS.

– Nije dobro da u Ustanom sudu neće biti ni jedan sudac iz RS, ali mi ne možemo dozvoliti da Ustavni sud bude blokiran, da Ustavni sud ne nastavi sa svojim radom – kazala je Galić.

Nove sudije iz entiteta RS, Narodna Skupština i predsjednik RS odbijaju imenovati sve do ispunjavanja zahtjeva koji dolaze iz ovog entiteta.

– Nećete dobiti dvojicu sudija legalno izabranih putem NSRS sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH i eliminišu stranci – govorio je predsjendik RS Milorad Dodik.

Teško do dogovora

Do ovog dogovora teško će se doći.

– Ne postoji konsenzus oko termina kada bi međunarodni suci trebali otići i također nema dogovora da li to zakon riješiti ili mijenjati Ustav BiH – pojašnjava ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ BiH).

– Napadati Ustavni sud, negirati njegove nadležnosti, neizabirati sudije Ustavnog suda BiH, a paralelno s tim tražiti da strane sudije odu, to je zaista jedan nerazuman proces koji neće dobiti nikada našu podršku – kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP).

Ustavni sud sačinjava devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta i to Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština RS dva. Preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Trenutni sastan Ustanog suda BiH broji tri domaća i tri strana suca. I dok se pojedini bore za odlazak stranih sudija Ustavni sud BiH bez domaćih sudija ostat će do 2026. godine jer Valerija Galić u penziju ide 2026., Mirsad Ćeman godinu prije nje, a Seada Palavrić već ove godine.

Povezani postovi

Socijalna karta: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Bh. populacija tone u dužničko ropstvo, za godinu se zadužili 1,48 milijardi KM

Nastavlja se trend rasta ukupnih kreditnih zaduženja u BiH,...

Nakon smanjenja carinskih stopa: Za mjesec dali 4 miliona KM na električna vozila

Nakon što je Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjske...

Naši građani se najčešće razvode u 40. godini, dok broj razvoda raste za hiljadu godišnje

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je najnoviju...