BiH tradicionalno u Novu godinu ušla bez usvojenog državnog budžeta

/

Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2024. godinu bit će na nivou onog iz prošle godine i iznosit će više od milijardu i 315 miliona maraka.

To je potvrdio ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić. I, nije riječ, kaže, o političkim stavovima, nego brojkama. Novina je ta da će biti manje novca za 43 budžetska korisnika, javlja BHRT.

“Bosna i Hercegovina i njene institucije neće dobiti budžet za 2024. godinu u redovnoj budžetskoj proceduri, dakle država ide na privremeno finansiranje”, kaže Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda PSBiH (DF).

Nije bilo volje

To je dobra stara praksa, kada je riječ o budžetu institucija BiH. Iako opozicija vladajućima zamjera neusvajanje budžeta u redovnoj proceduri, vladajući se ne brinu.

Oblik privremenog finansiranja nije nepoznanica, ali ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić vjeruje da je budžet na vrijeme trebalo da bude usvojen. Kaže, Ministarstvo je svoje zakonske obaveze završilo još u decembru, ali volje nije bilo.

Novi ministar uvodi i novu praksu – manje budžetskih sredstava, i to za 43 budžetska korisnika.

“Predožili smo sami sebi manji budžet za dva miliona 486 hiljada maraka, i kada je u pitanju smanjenje mi smo na trećem mjestu po toj nekoj rang listi ili 18,1 procenat smo predložili da se smanji budžet Ministarstva finansija i trezora BiH i, odmah da vam kažem, sve će funkcionisati”, izjavio je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH (SNSD).

Iako je ministar odbrane Zukan Helez tražio povećanje budžeta za Oružane snage BiH, ministar Amidžić kaže da Ministarstvo odbrane troši novca kao 67 drugih budžetskih korisnika. Ipak, sredstva će u ovom ministarstvu, kaže, biti minimalno umanjenja, tek 2,5 posto. Moguće je manje sredstava i za ostala ministarstva.

“Mislim da kad je ministar Amidžić mislio na umanjenje, da je mislio na sva ministarstva i smatram da ne pristupa selektivno i da ne gleda ko se na kojem čelu ministarstva nalazi”, govori Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

A sve to, navodi resorni ministar, jer je BiH iz ekonomskog ugla neodrživa, te jer treba da se ponaša na ekonomski održiv način. Jasno je, kaže, da se radi o potrošačkom budžetu, jer najviše novca ide na naknade i plate. Primjer za to je i budžet iz 2023. godine i uzaludno je vjerovati da može i u novoj godini biti drugačije.

“963 miliona 346 hiljada KM kao rashod ide na bruto plate i naknade, šta plaćamo mi? A, kapitalni izdaci svega 90 miliona 555 hiljada KM. Ljudi, mi milijardu maraka gore potrošimo na plate”, kaže Amidžić.

Za Čovića je budžet pitanje svih pitanja

Tako je jasno – u redovnoj proceduri budžeta nema, a mnogi su ga očekivali. Kaže to i predsjednik HDZ-a BiH za kojeg je, navodi, budžet pitanje svih pitanja. Ali, zajednički stav je izostao.

“Ja se nadam da ćemo sredinom prvog mjeseca imati redovitu sjednicu na kojoj ćemo imati i proračun institucija BiH, za mene prevažno pitnje u ovom trenutku. Morali smo to do kraja godine završiti”, rekao je Drgan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH (HDZBiH).

Tako u Novu godinu institucije BiH ulaze sa privremenim finansiranjem, a rijetke su godine kada su nadležni u BiH usvojili budžet na vrijeme, izvještava BHRT.

BiH, u novu godinu ušla tradicionalno, bez usvojenog državnog budžeta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...

Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka,...

Koliko se često čiste vagoni, zašto se karte u Željeznicama FBiH izdaju kao prije 30 godina

Zašto se karte za putničke vozove u Javnom preduzeću...