U nekim školama već zabranjena upotreba mobitela

/

Današnja djeca veliki su konzumenti tehnologija, a time su i izloženi brojnih rizicima, poput nasilnog i neprimjerenog sadržaja, cyberbullyinga, ali i same ovisnosti o mobitelima.

Dok su jedni za to da se telefoni tokom nastave ne bi smjeli koristiti, drugi smatraju da na taj način ograničavamo djecu u vremenu digitalnih tehnlogija. Na zabranu korištenja mobitela neke su se škole u Tuzlanskom kantonu ipak odlučile.

Već godinu u Osnovnoj školi Tušanj u Tuzli na snazi je mjera zabrane korištenja mobitela tokom nastave i za učenike i za nastavno osoblje. Ovakav model slijedi i Katolički školski centar “Sv. Franjo“ u Tuzli.

To jeu cilju očuvanja digniteta nastavnog procesa, samog časa, kao izvora učenja i podučavanja i djeca su prihvatila takav vid mjere kao nešto sasvim normalno”, ističe Amela Sinanović, direktorica OŠ Tušanj.

Važno je naglasiti da se ova mjera ne odnosi samo na naše učenike nego i nastavnike, jer svojim primjerom moramo pokazati kako na pravi način koristiti tehnologiju”, kaže Žana Altumbabić, direktorica OŠ Sveti Franjo Tuzla.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK-a od septembra je donijelo propise koji se tiču pravilnika o kućnom redu u osnovnim i srednjim školama, a škole su trebale te propise da usklade sa svojim općim aktima.

Reprodukovanje zvuka i slike i drugih elektronskih uređaja tokom redovne nastave smatra se neprihvatljivim ponašanjem, izuzev ako je on u funkciji realizacije nastave – objašnjava Elmir Tukić, savjetnik u Ministarstvu za obrazovanje i nauku TK-a.

Postoje, sigurno, način i strategija unutra škole kako u nastavi tako i u vannastavnim aktivnostima da se može djelovati da djeca uče o smislenoj primjeni tehnologije u svakodnevnom životu“, naglašava Edina Malkić, članica UO Savjeta roditelja TK-a.

Rezultati istraživanja među učenicima pokazali su da učenici radnim danima koriste mobitel i do šest, a vikendom i do deset sati, piše Federalna.ba. Dodatni problem je korištenje mobitela tokom noći, pa zbog toga na nastavu dolaze nenaspavani i sa manjkom koncentracije.

90% djece u mom istraživanju imalo je posljedice prekomjerne upotrebe mobitela, neki od poremećaja. Usporen govorni jezički razvoj, deformiteti kičmenog stuba, kifoza, skolioza, lodroza”, navodi Amra Imširagić, direktorica Centra za rehabilitaciju slušanja i govora.

Istraživanja su pokazala da djeca zapravo interent najmanje koriste za sticanje znanja, stoga svako pretjerivanje i pogršan cilj upotrebe interneta stvara ovisnos o tehnologiji, dok su naše psihičke sposobnosti sve slabije.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Važna informacija za vozače: Za koje zemlje je potrebno ponijeti dokument zelena karta

Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini podsjetio je...

Ko ima pravo na porodičnu penziju i može li paralelno i raditi?

Nosilac porodične penzije ne može raditi i primati penziju....

Konačno pojašnjenje NOS BiH: Evo zbog čega je došlo do nestanka struje

“Dana 21.06.2024.godine, u 12:24 časa došlo je do raspada...

Jaka kiša “potopila” dijelove Bužima i Velike Kladuše, građani i mehanizacija na terenu

Snažno nevrijeme praćeno velikom količinom padavina zahvatilo je tokom...