Znate li koje ulje je najbolje za naše zdravlje?

/

Kako biste sačuvali svoje zdravlje, između ostalog trebate obratiti pažnju i na vrstu ulja koje koristite u pripremi hrane.

Istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry je pokazalo da je maslinovo ulje najbolje zato što ono bolje podnosi visoke temperature, a samim tim omogućuje zdraviju pripremu namirnica.

U istraživanju su korištene četiri vrste ulja: maslinovo, suncokretovo, sojino i kukuruzno. Ulja su zagrijana na temperaturama od 160 do 180 stepeni Celzijusa te ponovo korištena 10 puta.

Jedino je maslinovo ulje uspjelo zadržati kvalitetu. Ono, između ostalog, sadrži omega-6 i omega-3 masne kiseline te oleinsku kiselinu koja smanjuje rizik od nastanka raka.

Ranije je dokazano i da su ljudi koji konzumiraju maslinovo ulje u većoj mjeru imaju viši nivo osteokalcina, odnosno proteina koji pomaže u jačanju kostiju, piše Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Amerikanci nazvali Zdravka Čolića srbijanskim Tomom Jonesom: “Jedan od najskupljih na Balkanu”

Popularna američka stranica celebritynetworth.com opisala je Zdravka Čolića kao...

Ibro Škiljo, pjevač: ZVIJEZDA ‘POD STARE DANE’

Ah, Ibro Škiljo, virtuoz na harmonici i vokalna sila...

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...