Hakeri ogolili svu (ne)sposobnost institucija: Sisteme platili milionima, zaštite nigdje

/

Posljednjim hakerskim napadima na institucije Republike Srpske, Poreznu upravu, ali i na Integrisani zdravstveni informacioni sistem, otvoren je niz pitanja. Jesu li napadi povezani, i ko je sljedeći? No, ono još bitnije, koliko su zaštićeni podaci bh. građana. U priči koju je objavio Capital, stručnjaci tvrde – nedovoljno.

Uz hakerske napade, svakodnevnica postaju i internet prevare. Građanima ostaje da prate upute stručnih osoba, jer se institucije, mišljenja su mnogi, ne snalaze s problemima u cyber svijetu.

Kolika je šteta, prije svega za građane nastala nakon niza hakerskih napada na institucije Republike Srpske, utvrđivat će se neko vrijeme. Capital koji je otkrio ovu priču pokušava dati i odgovore na to koliko uopšte institucije ozbiljno shvataju zaštitu ličnih podataka građana. Direktor nadležne Agencije kaže, politika nije prepoznala potrebu donošenja novog, strožijeg zakona u ovoj oblasti.

“Da li će oni zaključati te podatke i da li će tražiti otkup, jako je teško utvrditi šta će oni uraditi. Prošli put kada su hakeri upali u sistem Međunarodnog crvenog krsta, savjetovali smo građane da sve podatke koji su vezani sa tim promijene, kao što su pin kodovi i sve ono na osnovu čega bi neko nešto mogao da zloupotrijebi”, rekao je Dragoljub Reljić, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Capital je ekskluzivno otkrio i to kako se podaci ukradeni od Porezne uprave, već prodaju na kriminalnim hakerskim forumima. IT stručnjak kaže, nakon napada, kasno je reagovati.

“Priča o tome da li su oni završili na crnom tržištu ili nisu e u ovom trenutku post festum, ako su ukradeni, oni su sigurno završili na crnom tržištu koje će platiti takve podatke, problem je što su ti podaci ukradeni. Priča o tome da nije moguće ukrasti te podatke, ne pije vode. Ako je neko uspio da uđe u sistem, a sistem nije imao nekoliko nivoa zaštite i nije imao određene sisteme podzaštite, nije imao određene enkripcije, stvari koje su standard u ovo doba, očito je da se moglo uzeti sve što je bilio na serverima”, objasnio je Haris Hadžialić, IT stručnjak.

I tu se otvara dodatno pitanje, kakvu zaštitu su imali sistemi, koji su plaćani u milionskim ciframa. Mogi sumnjaju na malverzacije, piše N1 BiH. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...

Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka,...

Koliko se često čiste vagoni, zašto se karte u Željeznicama FBiH izdaju kao prije 30 godina

Zašto se karte za putničke vozove u Javnom preduzeću...