Najprostiji poslovi u teksitilnoj, kožarskoj i obućarskoj industriji čine četvrtinu izvoza Bosne i Hercegovine

/

Lohn poslovi, oplemenjivanja, prerade, obrade, dorade, čine značajan dio bh. ekonomije, iako njihovo učešće u ukupnom izvozu sa godinama opada.

Lohn poslovi najzastupljeniji su u tekstilnoj, kožarskoj i obućarskoj industriji, a ove vrste ugovorene proizvodnje u manjem obimu ima i u drugim granama industrije. Najveća izvozna tržišta na koja se plasiraju proizvodi nakon dorade su Italija, Njemačka i Hrvatska.

U ukupnom izvozu BiH koji je za 11 mjeseci 2023. godine iznosio 15,48 milijardi maraka, na lohn poslove otpada 3,92 milijardi maraka ili 25,4 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Ipak, udio lohn poslova u ukupnom bh. izvozu se iz godine u godinu smanjuje. Tako je 2009. godine, izvoz nakon unutarnje obrade iznosio 1,7 milijardi maraka i činio je čak 43,7 posto ukupno ostvarenog izvoza, a 2014. godine, iznosio je 2,1 milijardu maraka ili 33,4 posto.

Izvor: Faktor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...