Pravoslavni vjernici širom svijeta danas obilježavaju Božić, najradosniji blagdan

/

Pravoslavni vjernici širom svijeta koji se pridržavaju julijanskog kalendara danas obilježavaju rođenje Isusa Hrista – Božić.

Dolazak Božića najavljuje se zvonima sa pravoslavnih hramova na božićno jutro prije svitanja.

Pravoslavni Božić svetkuje se u duhu mnogih običaja, a prvenstveno porodičnog ozračja. Proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju “svetoj tajni pričešća”.

Božić se slavi tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je blagdan rađanja novog života, blagdan djece i djetinjstva.

Vjernici ga proslavljaju tako što idu na bogosluženje u crkvu, koje počinje jutarnjom liturgijom, a potom odlaze kući gdje objeduju s ukućanima.

Za Božić se priprema posebna trpeza na kojoj je tradicionalni obredni hljeb česnica koji sadrži onoliko dijelova koliko ima ukućana i ukrašava se raznim figurama koje simbolizuju vjeru, djecu, stoku, njive i voće te se u njega stavlja kovanica. Kada ukućani sjednu za sto, prvo se reže ovaj hljeb, a domaćin izgovara molitvu. Na stolu obavezno bude vino koje simbolizuje Hristovu krv, svijeća i kuhana pšenica.

Vjeruje se da se će osoba koja je dobila komad hljeba s novcem biti sretna i blagoslovljena tokom godine, piše Klix.

Nakon ručka odlazi se kod najbližih kako bi se čestitao Božić, a potom i kod komšija.

Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra vedrim porodičnim praznikom. Vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji – Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Redakcija portala zosradio.ba svim čitateljima pravoslavne vjeroispovijesti želi sretan blagdan. Želimo vam da ovaj dan provedete u miru, blagostanju i sreći.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...