Materijal sve jeftiniji, a stanovi sve skuplji

/

Cijena kvadratnog metra stana u Republici Srpskoj u posljednjih nekoliko godina konstantno je rasla. Zatim je polovinom prethodne godine došlo do stagnacije cijena nekretnina, iako su one za naš standard i dalje visoke. Šta nas čeka u ovoj godini i hoće li doći do pada cijene stanova u ovom entitetu?

Najveći rast cijena nekretnina u RS-u zabilježen je u 2022. godini, kada su, zbog povećanja troškova repromaterijala, i domaći investitori bili primorani na povećanje cijena kvadrata stanova. Međutim, građevinski materijal je pojeftinio, ali cijene stanova stagniraju.

Tako će biti i u ovoj godini, procjenjuju u agencijama za prodaju nekretnina, gdje kažu i da će do pada cijena doći tek onda kada stanove ne bude imao ko kupovati.

Nije im nikad prvi korak da smanjuju cijene

“Investitori ne ulaze u taj proces dodatne izgradnje ako dođe do pada potražnje i nije im nikada prvi korak smanjenje cijene – uvijek će radije produžiti dinamiku prodaje. Ako dođe do smanjenja potražnje, cijene rastu, onda oni, ako su prodavali jednu stambenu zgradu za šest mjeseci, sada će prodavati devet ili 12 mjeseci”, objašnjava Dragan Milanović, vlasnik agencije za nekretnine za FTV.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva u Privrednoj komori RS-a, ističe kako je potražnja na zadovoljavajućem nivou: “Istina je da je u nekom prethodnom periodu došlo do poskupljenja cijena kvadrata stanova, ali to je praćeno ulaznim parametrima. Sve je to doprinijelo da dođe do povećanja. Ono što trenutno imamo je stabilizacija tržišta”.

Nema uslova za pad cijena nekretnina, uvjerava ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Građevinski materijal jeste pojeftinio, ali je skuplja radna snaga, objašnjava on.

“Imamo osnova da radimo lošije stanove, bez dobre izolacije, ali to nije dobro rješenje. Bolje je da radimo kvalitetnije i bolje i da stvorimo uslove da kupci mogu doći do stambenog kredita i da na taj način riješe svoje stambeno pitanje“, smatra Pavlović.

Stambeni kredit nedostižan

A za mnoge je i stambeni kredit nedostižan, jer rata često premašuje polovinu iznosa plate. Cijena kvadrata stana u Banjoj Luci u zgradama nove gradnje košta između tri i pet hiljada maraka.

S obzirom na to da je potražnja za stanovima manja, u ovoj godini očekuje se i stagnacija gradnje stambenih objekata.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...