“Aplauz za naše” premijerno 18. januara na sceni Bosanskog pozorišta u Tešnju

/

U četvrtak, 18. Januara sa početkom u 19 sati na sceni tešanjskog pozorišta mladi glumci amateri premijerno će izvesti predstavu „Aplauz za naše“.

Dramski tekst napisala je Nedžma Čizmo a saradnica iz prakse je rediteljica Lajla Kaikčija. U predstavi igraju:  Irma Hodžić, Elma Fejzić, Barbara Ostojić, Enida Šakota, Nikolina Đurić, Anur Nakić, Emir Hajrulahović, Saira Čamdžić, Ela Dragonić, Šemsa Jašarević, Njegoš Lučić i Faris Hasičić.

„Aplauz za naše“ govori o diskriminaciji koje je danas, pod pritiskom konstantne izloženosti javnom mišljenju na društvenim mrežama, više nego ikad. Vidici su, nažalost, potpuno suženi na format ekrana i kamera telefona, kako kod mlađih tako i kod starijih osoba, a svi skupa smo postali jako laka meta za manipulaciju. Ova predstava, iako se bavi vršnjačkim nasiljem, fokus stavlja na roditelje jer su ipak, na kraju dana, oni razlog zašto njihova djeca vole ili mrze, prihvataju ili odbacuju, liječe ili povrjeđuju. Zbog toga je izuzetno važno da predstavu pogleda i odrasla publika, tiče ih se koliko i mladih. – riječi su Nedžme Čizmo.

Ova predstava je plod saradnje Bosanskog pozorišta Tešanj i Centra za mlade Teslić kroz projekat Umjetnost za društvenu koheziju, te u njoj igraju glumci amateri iz obje zajednice.

Predstava je podržana kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike  Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju, a zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH , Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini  i Vijeće Europe – Ured u Sarajevu.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Papreno ljetovanje za četvoročlanu porodicu u Makarskoj

Četvoročlana porodica koja se odluči da ovog ljeta sedmodnevni...

U Hitnoj pomoći povećan broj osoba sa ugrizom krpelja

U narednim danima u Bosni i Hercegovini očekuju se...

Šejla Zonić iz Tuzle je pobjednica Zvezda Granda

Šejla Zonić proglašena je pobjednikom ovogodišnje sezone Zvezda Granda...

Nakon što je fizički napao Karleušu: Tošić doveden u policiju, imao 0,87 promila alkohola u krvi

Pjevačica Jelena Karleuša prijavila je jutros da ju je...