U zeničkoj bolnici ponovno dostupna operacija karcinomima glave, lica i vrata

/

Ulaganje u mladi kadar, obrazovanje i podrška menadžmenta za Kantonalnu bolnicu Zenica isplatilo se više puta.

U domaćoj i javnosti regiona sve češće se govori o uspjesima zeničkih doktora koji, i pored nedostataka prostora a nerijetko i opreme, obavljaju komplikovane i hvale vrijedne postupke. Tako je teškim onkološkim pacijentima ZDK-a, SBK-a, ali i drugih kantona, od nedavno ponovno dostupna operacija uznapredovalih karcinomima glave, lica i vrata.

Za teške onkološke pacijente operacija uznapredovalih karcinoma glave, lica i vrata u KBZ-u znači uštedu vremena i novca, ali i lakši oporavak.

Iako se na Odjelu ORL-a i MFH-a KBZ-a oduvijek rade komplikovane hirurške operacije onkoloških pacijenata, za ovu vrstu već dvadeset pet godina pacijenti su bili primorani na odlazak u kliničke centre ili inozemstvo. Danas, uz podmlađen i dobro educiran kadar, pacijentima nakon uklanjanja karcinoma ne ostaje vidljiva promjena na glavi i vratu.

Kako objašnjava prim. dr. spec. Đenad Hodžić, načelnik Odjela ORL-a i MFH-a, jedno vrijeme su bili i kadrovski oslabljeni i resursi su im bili ograničeni: “Međutim, sada su se stvari poklopile i mi ih opet možemo da radimo”.

“Ponovo imate pacijenta koji je anatomorfološki isti ili sličan kako je došao prije operacije i da ponovo ima uspostavljene funkcije koje su obično u toku te operacije narušene, a to je funkcija govora, mimike, žvakanja”, ističe dr. Nedim Leto, specijalist maksiofacijalne hirurgije KBZ-a.

KBZ je pogodno mjesto za razvoj i usavršavanje mladog kadra na čemu konstantno radi menadžment. No, brojne mogućnosti uskraćene su zbog statusne pozicije. Prelaskom u univerzitetsku bolnicu unaprijedila bi se i skrb za pacijente koji dolaze iz svih krajeva BiH.

“Bar 10 godina ja nastojim na sve načine da mi dobijemo u sistemu svoj dio za neke stvari koje mi ne radimo, a koje su vrhunac i koje smo davnih dana mogli da radimo i prije nekih drugih koji to sada rade – recimo, kohlearne implante… zbog sistema, zbog statusa KBZ-a, jer niso univerzitetska bonica”, navodi Hodžić.

Ovo je još jedan primjer kako se ulaganje u obrazovanje mladog kadra isplati, naročito kada se radi o ljekarima koje nastojimo zadržati u našoj zemlji. No, ne smijemo zanemariti ni uslove koje im moramo osigurati kako bi uz profesionalno usavršavanje unaprijedili naš zdravstveni sistem, piše Zenit.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Centar ženskih prava iz Zenice pruža podršku ženama u Bosni i Hercegovini

Centar ženskih prava iz Zenice, osnovan 17. oktobra 1996....

Veliki broj oboljelih, hoće li biti proglašena epidemija morbila u ZDK?

Spec. dr. Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštiru...

Premijer Nezir Pivić otvorio Međunarodno otvoreno prvenstvo i Sportske igre paraplegičara FBiH

Na Atletskom stadionu Kamberovića polje održava se Međunarodno otvoreno...

Ministar Čajić posjetio načelnika Jusića i poljoprivredne proizvođače u općini Breza

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Jasmin...