Supružnici iz Bihaća optuženi da su izdavali lažne diplome po cijeni od 1.500 KM

/

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog Kantona protiv supružnika Šemsudina Habibovića i Maide Cepić-Habibović te još jedne osobe i pravnog lica zbog više krivičnih djela.

Optužnicom Tužilaštva USK Šemsudin Habibović je optužen da je počinio krivično djelo Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave i u vezi sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnim djelom pranje novca.

Njegova supruga Maida optužena je da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave i u vezi sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Neira Šabić se tereti da da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave i u vezi sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja .

PU Centar za obrazovanje odraslih “Multilingua” Sanski Most, (zastupan po Fadilu Cepiću) optužen je da je počinio krivično djelo Krivotvorenje službene isprave i krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Inače, u vrijeme potvrđivanja ove optužnice Šemsudin Habibović nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne od 13 mjeseci u KPZ Luke u Bihaću, po presudi Općinskog suda u Sanskog Mostu u predmetu “Diploma”.

Kako javlja RTV Sana, u “Multilingui” su se mogle za novac dobiti diplome autoomehaničara, kuhara, metalostrugara, šumskog tehničara, vodoinstalatera, zavarivača, mašinskog tehničara programera CNC mašina, ali i zidara, stolara, bravara, električara, medicinske sestre – tehničara, vozač motornih vozila, frizera i njegovatelja po cijeni od 1.500 KM pa naviše.

Osim izdavanja lažnih diploma falsificirani su i potpisi profesora radi dobijanja dozvola od nadležnog ministarstva obrazovanja za izvođenje novih programa osposobljavanja i činjena i druga krivična djela. Tužilaštvo USK je blokiralo imovinu vlasnika Multiliingue u Sanskom Mostu. Osnovano se sumnja da je objekat izgrađen sticanjem novca izvršenjem krivičnog djela, piše Klix.

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...