Bih na dnu ulaganja u odbranu: Devet puta manje novca od Srbije

/

U globalnim geopolitičkim okolnostima koje potiču susjede na povećanje ulaganja u odbranu, Bosna i Hercegovina se ističe kao država koja ulaže devet puta manje novca u naoružanje i vojnu opremu od susjedne Srbije.

Politička razjedinjenost u zemlji često ometa donošenje odluka, uključujući i pitanje nabavke rezervnih dijelova vojne opreme.

Dok susjedne zemlje povećavaju svoje vojne kapacitete, BiH zaostaje, a nedostatak političkog konsenzusa o NATO putu dodatno komplicira situaciju.

“BiH bi trebalo više da vodi računa u vezi sa savremenim tehničkim sredstvima. Naravno, nama možda nije moguće nabaviti savremene avione, ali možemo nabaviti opremu za izradu proizvodnju dronova ili druge opreme koja ne zahtijeva tako veliku investiciju”, stava je stručnjak za bezbjednost, Nedžad Korajlić za N1.

Stručnjaci upozoravaju da ulaganje u sigurnosne sisteme nije luksuz, već nužnost te da dugotrajni politički nesporazumi otežavaju provedbu potrebnih reformi.

A proporcionalno ratovima koji bjesne u svijetu rastu i potencijalne prijetnje po nacionalnu bezbjednost. BiH se u tom dijelu prilično oslanja na pomoć NATO-a, dok istovremeno, NATO-štab Sarajevo od državnih institucija i Ministarstva odbrane BiH očekuje da uskoro podnesu Program reformi kako BiH ne bi kasnila u saradnji sa Alijansom, prenosi Crna hronika.

“NATO je tu prisutan i oni će pokušati da spriječe bilo kakav nasrtaj na BiH, ali mi sami moramo imati određene resurse koji bi nam bili dovoljni za odbranu”, naglašava Korajlić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...