Iz godine u godinu sve više oboljelih, zabrinjava rast malignih bolesti kod mlađe populacije

/

Podaci o tome koliki broj ljudi u BiH boluje od neke vrste karcinoma vrlo su zabrinjavajući. A brojke oboljelih rastu.

Žene najčešće obolijevaju od raka dojke, a muškarci od raka dušnika, bronhija i pluća.

Prema podacima iz Registra za maligne bolesti, broj novootkrivenih slučajeva malignih bolesti u 2019. godini iznosio je 5.927, odnosno 3.050 muškaraca i 2.877 žena.

Muškarci najčešće obolijevaju od raka dušnika, bronhija i pluća, a žene od raka dojka, podaci su koje je Srpskainfo dobila od Službe za socijalnu medicinu i epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Broj novooboljelih osoba od svih vrsta karcinoma mlađih od 30 godina života bio je najveći 2018. godine, kada su registrovana 83 oboljela. Godinu prije bilo je 65 pacijenta do 30 godina, a 2019. godine 68.

Prema podacima Instituta, u 2019. godini registrovano je 197 novooboljelih žena od raka grlića materice.

– Kod 46 žena uzrok smrti je rak grlića materice. Najveći broj novooboljelih žena od raka grlića materice je dobi od 40 do 44 godine, odnosno 32 novooboljele žene – rečeno nam je u Službi za socijalnu medicinu i epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tokom 2022. godine umrlo je 284 žena i 753 muškarca. Kada je riječ o karcinomu dojke, u 2022. godini odnio je 321 život. Borbu s karcinomom izgubilo je šest muškaraca i 315 žena, piše Jabuka TV.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...