Vlada ZDK isplatila dodatnih 1,5 miliona KM za izmirenje pravosnažnih sudskih presuda

/

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona doznačilo je ASA banci d.d. Sarajevo sredstva u iznosu od 1.500.000,00 KM na ime izmirenja pravosnažnih sudskih presuda po kolektivnom ugovoru sa pozicije “Izvršenje sudskih presuda”. Isplata sredstava počela je jučer, a prema hronološkom redoslijedu dospjelih rješenja u ASA banci.

Radi se o iznosu koji je Zeničko-dobojski kanton dužan predvidjeti za ovu namjenu za isplatu sudskih izvršnih rješenja na teret budžeta, shodno Zakonu o izvršnom postupku FBiH koji propisuje da iznos ne može biti manji od 0,3 posto ukupno planiranih prihoda u budžetu.

Pored toga, na budžetskoj poziciji “Izvršenje sudskih presuda-akcioni plan” u 2024. godini planirano je 14.000.000,00 KM, a u skladu s Akcionim planom za izmirenje sudskih izvršnih presuda koji je Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela 2019. godine, a prihvaćen je od strane Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Po ovom planu, Zeničko-dobojski kanton se obavezao da u vremenskom razdoblju od 22 godine izmiri obaveze po osnovu sudski izvršnih presuda po tužbama zaposlenih koji primaju platu iz budžeta ovog kantona – prosvjetara, policije te državnih službenika i namještenika u pravosuđu i javnoj upravi, od kojih su najstarije presude datirale iz 2004. godine. U trenutku donošenja plana ove obaveze su iznosile oko 300 miliona KM, od čega je polovina iznos glavnice a drugi dio pripadajuća kamata.

– Prema Akcionom planu, zaključno s 2023. godinom izvršeno je ukupno 54.000.000,00 KM. Nakon realizacije iznosa od 1.500.000,00 KM, preostale obaveze kantona za izvršne sudske presude iznose 140.538.715,88 KM (glavnica, troškovi izvršenja i parnični troškovi), uvećano za pripadajuće kamate koje se obračunavaju na dan isplate – rekla je ministrica finansija Dženana Čišija.

Navela je da će planirani iznos po Akcionom planu za 2024. godinu od 14.000.000,00 KM, biti realizovan do kraja ove godine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oko 550.000,00 izdvojeno za općinu Tešanj

Kako je objavljeno na facebook stranici Ministra poljoprivrede, šumarstva...

Muftiju Dizdarevića posjetio ministar Čajić

U petak 14. juna 2024. godine, muftiju zeničkog hafiza...

Ostaje li 800 radnika Šumsko privrednog društva ZDK bez egzistencije? Upitna isplata plata, najavljeno i smanjenje

Neuplaćeni doprinosi, upitna isplata sljedećih plata, nemogućnost zdravstvenog liječenja...

Fahrudin Čolaković najavljuje izbacivanje NES-a iz vlasti u ZDK?

Objavu Fahrudina Čolakovića prenosimo u cijelosti: KOGA TI HLJEBOM ON...