U legalni sistem BiH ubačeno 13,6 miliona KM nelegalnog novca!

/

Istragama krivičnih djela pranja novca pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) utvrđeno je da je kroz finansijski sistem Bosne i Hercegovine u legalne novčane tokove ubačeno 13.636.576,54 КM nelegalno stečenog novca.

Istovremeno, utvrđeno je da je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela ukupno iznosila 5.439.863,93 КM, te je tako stečena imovinska korist iznosila je 13.636.576,54 КM.

Imovinska korist

Ovo su podaci SIPA-e za prošlu godinu u izvještaju o radu kojeg su uputili Vijeću ministara BiH na usvajanje. Kako su naveli, imovinska korist identifikovana podnesenim izvještajima o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala iznosila je 130.000,00 КM.

-Od ukupnog broja podnesenih izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu, podneseno je 13 izvještaja kojima je prijavljeno 110 fizičkih lica i jedno NN lice i četiri dopune izvještaja kojima je prijavljeno 20 fizičkih lica i tri pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima finansijskog kriminala i korupcije, neovlaštenog prometa opojnim drogama, krijumčarenjem ljudi, falsifikovanjem isprava i pranjem novca – ističe se u izvještaju.

U 2023. godini podneseno je i 2605 izvještaja o preduzetim 60 operativnih akcija u kojima su privremeno oduzete određene količine droge (269,46 kg kokaina, 78,904 kg marihuane – skanka, 126 kom. kanabis sativa stabljika, 7 g amfetamina), te je privremeno oduzeta određena količina oružja (14 dugih cijevi, sedam kratkih cijevi, 3235 kom. municije raznog kalibra, dvije bombe, dva kg eksploziva, trotilski metak, pet gasnh pištolja, signalni pištolj, sporogoreći tapin, pet okvira za pušku i dva okvira za pištolj).

Koliko je bilo prisluškivanja?

Također, ističe se, u okviru posebnih istražnih radnji provedeno je 518 nadzora i tehničkih snimanja telekomunikacija.

-Jedinica za specijalnu podršku imala je 70 operativnih angažovanja, u okviru kojih je lišila slobode 21 osumnjičeno lice, pružila pomoć prilikom 42 pretresa objekata i 13 pretresa pokretnih stvari, izvršila 46 pregleda lica, sprovođenje 41 lica, vršila obezbjeđenje visoke delegacije tri puta, vršila šest puta obezbjeđenje oduzetih predmeta – navodi se u izvještaju SIPA-e, piše Fokus.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vlada Federacije BiH dodjeljuje 2,3 miliona litara dizela poljoprivrednicima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da...

Most je davno gotov: Kada će konačno biti završen granični prijelaz u Gradišci

Zbog velikih gužvi na Graničnom prijelazu Gradiška, i građani...

Snažan zemljotres pogodio BiH, još nema podataka o jačini

Snažan zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a prema...

Još danas hladnije, od sutra lagani rast temperatura

U Bosni pretežno oblačno vrijeme većinom sa slabom kišom....