Koliko se novca opere u BiH!?

/

U legalne novčane tokove u Bosni i Hercegovini u 2023. godini ubačena su 13,63 miliona maraka nelegalno stečenog novca.

Materijalna šteta

U izvještaju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za prošlu godinu navedeno je da je istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno da su kroz finansijski sistem BiH u legalne novčane tokove ubačena 13,63 miliona KM nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela iznosila 5,43 miliona KM.

Prema ranijim izvještajima SIPA-e, u legalne novčane tokove BiH u 2022. godini ubačeno je 35,19 miliona KM nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela pranja novca iznosila 14 miliona KM.

Šest izvještaja

U legalne novčane tokove u 2021. godini ubačeno je 10,9 miliona, a 2020. i 2019. godine 12,9 miliona, odnosno 12,1 milion KM. Ti podaci pokazuju da je u posljednjih pet godina u 2022. otkriveno najviše opranog novca u legalnim novčanim tokovima.

– U nadležnosti SIPA-e vođeno je šest finansijskih istraga. Ovoj vrsti istraga posvećena je naročita pažnja, a, iako nije formirana posebna unutrašnja organizaciona jedinica koja bi se bavila ovim istragama, izvršena je preraspodjela postojećeg kadra – navedeno je u izvještaju SIPA-e za prošlu godinu.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nemali broj građana će za odmor birati bh. komad mora: Neum krcat, ali nije ni jeftin

Brojni bh. građani priželjkuju ljetovanje na moru. I dok...

Naoružajte se strpljenjem: Velike gužve na graničnim prelazima BiH

U večernjim satima očekuje se intezivniji saobraćaj i na...

BiH ima više od 200 miliona KM u zlatu, a količinski ga je četiri puta manje nego 2001.

Godina je 2004. NASA-ina sonda Spirit uspješno je sletjela...

Postajemo zemlja staraca: 2060. svaka druga osoba u BiH će imati 51 godinu ili više

Države širom svijeta suočene su s pitanjem kako prilagoditi...