Dok u svijetu pojeftinjuje, u BiH hrana sve skuplja: Roba fuš, cijena premium

/

Početkom mjeseca Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) saopćila je da je indeks cijena hrane koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena niza prehrambenih proizvoda u decembru 2023. pao za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, a 10,1 posto u odnosu na decembar 2022. godine.

U BiH je obrnuta situacija, jer, prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene hrane u decembru porasle su za 0,2 posto u odnosu na novembar, a u poređenju s decembrom 2022. prehrambeni proizvodi su skuplji za 3,4 posto.

Vanjski utjecaj

Sve je jasnije da smo ekonomija koja se suočava s dramatičnim posljedicama vanjskih utjecaja, ali i da ništa nismo naučili iz lekcija koje nam je servirala COVID-19 kriza, kaže Sanel Halilbegović, ekonomski stručnjak i profesor Internacionalnog Burch univerziteta.

Upozorava da, dok pametne države sve više vode računa o vlastitoj proizvodnji, BiH je nikad ovisnija o uvozu.

– Najžalosnije je to što privreda BiH izvozi kvalitetnu robu, jer EU ne trpi loš kvalitet, dok najlošija roba ostaje u BiH, a plaćamo je vrtoglavo skupo. Dovoljno je otići preko prve zapadne granice i jednostavno probati u dosta slučajeva identično pakovane proizvode široke potrošnje i shvatit ćemo kakav se škart uvaljuje bh. građanima, ne samo od domaćih proizvođača već i od uvoznika. Takva roba nije u paru sa “škart” cijenom, već je cijena “premium” – kaže Halilbegović.

Cijene hrane. Avaz

“Zaključane cijene”

Dodaje da se vlasti bave svime osim problemima građana BiH, proizvode s liste “zaključanih” također ubraja u one lošeg kvaliteta te zaključuje da se sistemski kreira situacija u kojoj se ljudi osiromašuju previsokim cijenama, a sve ostavlja značajne posljedice i po njihovo zdravlje i ostale segmente života, piše Avaz.

– Čovjek koji se o jadu zabavio da stavi hranu na sto sigurno ne razmišlja o odlasku u pozorište ili na izložbu. Kakvu onda budućnost da očekujemo – pita se Halilbegović.

Naša zemlja se odmah treba okrenuti aktiviranju svih resursa za proizvodnju domaće hrane, posvetiti razvoju domaćeg stočarstva i poljoprivrede, jer priče o granicama, otcjepljenju, lažnim povećanjima plaća, Izbornom zakonu većini građana, sigurno, neće pomoći, ističe profesor Sanel Halilbegović.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...

Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za ovu godinu iz boračke oblasti

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za...

Protestna šetnja metalaca u Sarajevu: U borbi za svoja prava traže satnicu od 5,68 KM

Povodom Prvog maja - Međunarodnog dana rada, Sindikat metalaca...