Hoće li Federacija dobiti registar imovine i plaća svih zastupnika, dužnosnika i službenika?

/

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasmina Bišćević Tokić (SDA), podnijet će inicijativu na jednoj od narednih sjednica da se na nivo Federacije BiH primjeni registar prijave imovine za sve dužnosnike, kao i registar njihovih plaća… Sličnu inicijativu ranije je podnio zastupnik Admir Čavalić (SBiH).

– Ja ću se potruditi da u nekim narednim sjednicama uputim inicijativu Parlamentu da se primjeni registar prijave imovine za sve zastupnike. Za osobe na izvršnim fukcijama, registar objavljivanja plaća svih dužnosnika i vidjet ćemo kako će se na to oglasiti. Pokušat ću sve što postoji u Kantonu Sarajevo da primijenimo na Federaciju – kazala je za Faktor Bišćević Tokić i dodala:

– Tu će se otkriti sva priča o korupciji. Ako može u Kantonu Sarajevo, onda može i u Federaciji BiH. To će biti jedan od mojih prioriteta.

Razgovarali smo i sa zastupnikom Admirom Čavalićem.

– Podnio sam inicijativu za sačinjavanje registra javnog sektora na nivou FBiH i još čekam odgovor Vlade FBiH. Tu pratimo dobre prakse prije svega dva kantona, Sarajevskog koji je prvi počeo i Tuzlanski kanton koji slijedi tu praksu.

Mislim da je mnogo značajnije uraditi registar na nivou FBiH zbog glomaznog javnog sektora FBiH i nedostatka transparentnosti. Vi kada odete na nivo FBiH, vidite sve te upravne, nadzorne odbore, savjetnike, zaposlene, rukovodioce, shvatite da je riječ o glomaznom aparatu u koji, vjerujem, nema ni Vlada uvida ko šta radi – kazao nam je Čavalić.

Objašnjava šta bi registar obuhvatao.

– Ono što se zahtijeva u okviru registara jeste da se javno pokaže prije svega ime, prezime, opis posla, koja je to osnovna plaća tog službenika ili postavljene osobe i naravno ostali podaci poput stručne stručne spreme i slično. To bi značajno unaprijedilo transparentnost jer otvara mogućnost javnosti da vidi loše prakse poput nepozitma, nestručnosti, nezasluženih plaća, da se to kritikuje i da se kroz pritisak javnosti pokuša unaprijediti – govori Čavalić.

Upitali smo da li je za prijavu imovine i zastupnika, piše Faktor.

– Naravno. Ja dolazim iz Tuzlanskog kantona gdje sam kao gradski vijećnik morao kod preuzimanja mandata upisati u karton šta posjedujem od imovine. Prijavite vašu imovinu na početku nekog mandata i na kraju. To je unapređenje procesa transparentnosti i ne vidim razloga da neko to blokira – kazao nam je Čavalić.

Povezani postovi

Podsjetnik na 1. mart: Šta je referendum i ko je sve priznao BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan...

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...