Debata zbog novog trenda na vjenčanjima: Stručnjaci pozivaju da se ova praksa zabrani

/

Novi trend među mladencima u svijetu, posebno u SAD-u, je puštanje leptira na vjenčanjima, a suočava se s burnom reakcijom stručnjaka.

Insekti, za koje se vjeruje da su simbol “novih početaka i novog života”, postali su popularan izbor za mnoge parove i njihov “poseban dan” te služe kao zamjena za konfete.

Leptiri se čuvaju u kutiji za “masovno puštanje” ili čak u pojedinačnoj koverti ponekad, a kada se to zatraži, bacaju se u zrak radi zabave. Međutim, realnost je da oni rijetko preživljavaju. U mnogim slučajevima, krilati insekti uginu prije događaja, a stručnjaci pozivaju da se ova praksa zabrani.

Na društvenim mrežama pokrenuta je debata kada je buduća mladenka pokrenula tu temu. Objavom u Facebook grupi za planiranje vjenčanja pitala je šta drugi misle o “lijepom” trendu, ali je ubrzo naišla na negativan odgovor.

“Ovo je vjerovatno jedna od najokrutnijih ideja za vjenčanje koje sam do sada vidio”, “Ovo bi trebalo biti nezakonito”, rekao je neko drugi, dodajući da je “užasno”. Drugi su rekli da su često “zaista strašni” ishodi za insekte zarobljene unutra prije nego što budu pušteni na slobodu.

Profesor Andrew sa Univerziteta Southern Cross složio se da je trend čudan i problematičan ne samo za sigurnost insekata, već i za životnu sredinu, a oglašavali su se i iz drugih organizacija navodeći da se ova praksa treba zabraniti.

Postoje stotine kompanija u SAD-u koje nude ovu uslugu, a cijene se kreću od 50 dolara za 12 leptira, piše Klix.

Povezani postovi

Bešlagić: Ja sam Bosanac i Dalmatinac, ne možeš biti i Bosanac i Hercegovac

Enis Bešlagić prisjetio se uloge koja ga je proslavila,...

Šta se dešava u organizmu ako ćešće konzumiramo lovor

Lovor se koristi kao dodatak mnogim jelima. Pored toga...

Kako jednom rečenicom uvrijediti državljane zemalja Evrope: Jesu li pogriješili s odabirom za BiH?

Zanimljiva mapa podijeljena na Twitteru na šaljivi način prikazuje...

Želite smršaviti, a ne možete bez hljeba? Isprobajte zdravu verziju spremnu za 90 sekundi

Maja Kružević, savjetnica za ishranu iz Srbije, na svom...