Ako BiH završi na sivoj listi FATF-a, posljedice su višestruke

/

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozvala je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da razmotri zakon o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma u narednih 10 dana u hitnoj proceduri.

Naime, zastupnici u Domu naroda PSBiH prije nekoliko dana nisu usvojili Prijedlog spomenutog zakona, iako je on jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i vrlo značajan za put BiH ka članstvu u EU.

– S žaljenjem konstatujemo da je Dom naroda Bosne i Hercegovine propustio priliku 31. januara da usvoji važan zakon o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma, a koji je izrađen u skladu sa evropskim standardima i usvojen na Vijeću ministara. Tokom svoje nedavne posjete, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) pozvala je domaće vlasti da bez odlaganja usvoje zakon o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma, zajedno s drugim ključnim zakonima uoči martovske sjednice Vijeća Evropske unije – podsjetio je glasnogovnornik Delegacije EU u BiH Ferdinand Koenig u odgovoru za „Avaz“.

Naglasio je kako u periodu od 12. do 28. februara 2024. godine je planirana posjeta MONEYVAL Komiteta Vijeća Evrope u cilju ocjene da li je Bosna i Hercegovina postigla zadovoljavajuće standarde u oblasti suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma.

– Odlaganja usvajanja Zakona o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma izvjesno prate i posljedice. Ukoliko nacrt Zakona ne bude usvojen i na snazi prije okončanja misije MONEYVAL-a, isti neće biti predmet njihove ocjene, što povećava rizik da će Radna grupa za finansijske akcije (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će Bosna i Hercegovina biti na EU listi jurisdikcija sa strateškim nedostacima u sistemu suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma. Stavljanje na ove liste nosi političke, ekonomske i finansijske posljedice po zemlju, utiče na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatne komercijalne aktivnosti kao i javne fiskalne poslove, te može potencijalno odvratiti strane investicije i otežati međunarodno kretanje kapitala – naglasio je Koenig.

Dodao je da izostanak hitnosti u razmatranju ovog zakona također šalje negativan signal uoči sjednice Evropskog vijeća u martu.

– Očekuje se da će na sjednici šefovi država i vlada država članica Evropske unije razmatrati izvještaj Evropske komisije o ocjeni da li je Bosna i Hercegovina dostigla potreban stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo u EU za zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Ovo je jedinstvena prilika koja zahtijeva od domaćih institucija da djeluju hitno i odlučno – zaključio je Koenig za „Avaz“.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...