Ako BiH završi na sivoj listi FATF-a, posljedice su višestruke

/

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozvala je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da razmotri zakon o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma u narednih 10 dana u hitnoj proceduri.

Naime, zastupnici u Domu naroda PSBiH prije nekoliko dana nisu usvojili Prijedlog spomenutog zakona, iako je on jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i vrlo značajan za put BiH ka članstvu u EU.

– S žaljenjem konstatujemo da je Dom naroda Bosne i Hercegovine propustio priliku 31. januara da usvoji važan zakon o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma, a koji je izrađen u skladu sa evropskim standardima i usvojen na Vijeću ministara. Tokom svoje nedavne posjete, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) pozvala je domaće vlasti da bez odlaganja usvoje zakon o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma, zajedno s drugim ključnim zakonima uoči martovske sjednice Vijeća Evropske unije – podsjetio je glasnogovnornik Delegacije EU u BiH Ferdinand Koenig u odgovoru za „Avaz“.

Naglasio je kako u periodu od 12. do 28. februara 2024. godine je planirana posjeta MONEYVAL Komiteta Vijeća Evrope u cilju ocjene da li je Bosna i Hercegovina postigla zadovoljavajuće standarde u oblasti suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma.

– Odlaganja usvajanja Zakona o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma izvjesno prate i posljedice. Ukoliko nacrt Zakona ne bude usvojen i na snazi prije okončanja misije MONEYVAL-a, isti neće biti predmet njihove ocjene, što povećava rizik da će Radna grupa za finansijske akcije (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će Bosna i Hercegovina biti na EU listi jurisdikcija sa strateškim nedostacima u sistemu suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma. Stavljanje na ove liste nosi političke, ekonomske i finansijske posljedice po zemlju, utiče na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatne komercijalne aktivnosti kao i javne fiskalne poslove, te može potencijalno odvratiti strane investicije i otežati međunarodno kretanje kapitala – naglasio je Koenig.

Dodao je da izostanak hitnosti u razmatranju ovog zakona također šalje negativan signal uoči sjednice Evropskog vijeća u martu.

– Očekuje se da će na sjednici šefovi država i vlada država članica Evropske unije razmatrati izvještaj Evropske komisije o ocjeni da li je Bosna i Hercegovina dostigla potreban stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo u EU za zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Ovo je jedinstvena prilika koja zahtijeva od domaćih institucija da djeluju hitno i odlučno – zaključio je Koenig za „Avaz“.

 

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...