Ministar Šabani posjetio JP Rad Tešanj i MI Madi: Izgradnjom moderne sortirnice i kafilerije animalnog otpad ZDK ima priliku postati lider u ekologiji

/

Zeničko-dobojski kanton usmjeren je prema postizanju novih ciljeva u domeni ekološke svijesti, a ključni korak prema ostvarenju toga jeste izgradnja moderne sortirnice otpada i kafilerije animalnog otpada – zaključci su to radnog sastanaka između ministra prostornog uređenja, prometa i komunikacija, Adnana Šabanija, te predstavnika JP Rad Tešanj i mesne industrije Madi.

Na održanim sastancima istaknuta je važnost saradnje između javnog sektora i privatnih kompanija kako bi se potaknulo održivo upravljanje otpadom posebno u kontekstu zbrinjavanja animalnog otpada.

– Ova posjeta pružila mi je priliku da se direktno upoznam sa izazove i poteškoćama sa kojima se suočavaju kompanije koje se bave zbrinjavanjem animalnog otpada. Ministarstvo koje vodim posvećeno je podršci projektima koji doprinose zaštiti okoliša, a izgradnja sortirnice i kafilerije animalnog otpada donijeli bi značajan doprinos zaštiti okoliša a istovremeno bi poticali ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. ZDK ima priliku postati lider u području ekološke svijesti kroz ovakve inicijative – kazao je ministar Šabani.

Na sastanku su prisustvovali i direktor JP Rada Tešanj, Hasan Handžić, direktor mesne industrije Madi Edin Jabandžić, te načelnik općine Tešanj, Suad Huskić.

Očekuje se da će izgradnja sortirnice i kafilerije animalnog otpada donijeti značajan doprinos zaštiti okoliša, dok će istovremeno poticati ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Povezani postovi

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...