Šta se dešava u organizmu ako ćešće konzumiramo lovor

/

Lovor se koristi kao dodatak mnogim jelima. Pored toga što daje aromu, itekako je koristan za zdravlje pa biste ga trebali češće konzumirati.

On će ojačati imunološki sistem jer sadrži veliku količinu vitamina A, B6 i C. Može ublažiti nadimanje, želučane smetnje te upalu sinusa. Istraživanje je pokazalo da konzumiranje jednog do tri grama lovorovog lista dnevno tokom mjesec dana smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca.

On je također dobar izvor kalcija, željeza i mangana. Može pomoći i u ublažavanju mensturalnih bolova te podstaći redovnu menstruaciju. U narodnoj medicini se koristi i za liječenje bronhitisa.

Osoba koja ima ovaj problem treba staviti obloge umočene u vodu u kojoj se kuhao lovor. Čaj od lovora se smatra prirodnim lijekom za kašalj i bronhitis.

Isjekcajte tri lovorova lista, prelijte s 2,5 decilitra vode i kuhajte desetak minuta. Skinite s vatre i držite još desetak minuta poklopljeno, a nakon toga procijedite. U procijeđen čaj dodajte kašiku od limuna i dvije kašike domaćeg meda. Čaj pijte dva do tri puta dnevno u količini do tri decilitra, piše Klix.

Povezani postovi

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...

Aluminijska folija: Ovo su neočekivane primjene koje oduševljavaju domaćice širom svijeta

Aluminijska folija, proizvod koji je svojim mnogobrojnim korisnim svojstvima...

Kako spriječiti i olakšati probleme sa očima koje izazivaju proljetne alergije?

U sklopu polenske groznice, koje su izrazito česte u...