U svijetu sve pojeftinilo, ne i u BiH: Koliko je hrana skuplja nego prošle godine

/

Globalne cijene hrane nastavljaju silaznu putanju. Tako su i u prethodnom mjesecu niže za jedan posto. Takvom trendu najviše su doprinijeli pad cijena žitarica i mesa, a FAO indeks cijena hrane je za 10,4 posto niži u odnosu na januar prošle godine.

Generalno, cijene hrane na svjetskom nivou u protekloj godini pale su za 13,7 posto u odnosu na 2022. godinu. I u BiH su veleprodajne cijene hrane niže nego lani, ali, dok su pojedini proizvodi pojeftinili značajno, njihove cijene u trgovinama, uglavnom, rastu, piše Avaz.

Litar ulja

Vidljivo je to u poređenju prosječnih cijena hrane u Federaciji BiH iz februara lanjske godine s trenutnim.

Tako je lani u februaru prosječna cijena riže koštala 4,69 KM, a sada jedna od najprodavanijih iznosi 5,45 KM. Istina, tu je i ona „dugo zrno“ od 800 grama, po famoznoj „zaključanoj cijeni“ od 2,10 KM, koju, uglavnom, kako nam trgovci kažu, rijetko ko kupuje.

Litar ulja je lani koštao u prosjeku 3,89 KM, a njegova trenutna cijena se kreće od 2,45 do 3,95 KM. Kilogram hljeba u prosjeku je lani koštao 3,78 KM, a sada 3,56 KM.

Juneće meso od buta definitivno je skuplje u odnosu na lani, kada je kilogram koštao oko 18,70 KM, a sada je skoro 21 KM. Kilogram svježe piletine lani je koštao 6,18 KM, a njegova trenutna cijena se kreće od 6,50 do 9,65 KM. Litar najjeftinijeg mlijeka sada je 2,10 KM, međutim, cijena ovog proizvoda ide i do skoro 3 KM, dok je lani u prosjeku iznosila 2,60 KM.

Kilogram tvrdog sira, edamer, trapist i gauda, u prosjeku se kreće oko 22 KM, a lani je to bilo 17,61 KM. Prosječna cijena jaja po komadu, L klase, sada se kreće oko 0,60 KM, a prošle godine je to bilo 0,40 KM.

So i šećer

Mljevena kafa i dalje drži visoku cijenu, između 18 i 20 KM po kilogramu, dok je lani u prosjeku njena cijena bila 17,55 KM. Skočila je i cijena kuhinjske soli s lanjskih 1,27 na 1,40 KM. Cijena šećera po kilogramu košta 2,10 KM, koliko je „zaključana cijena“ tog proizvoda.

Također, i kilogram krompira ima višu cijenu nego lani. Dok je prosječna cijena tog povrća lani iznosila 1,60 KM, sada košta 1,85 KM.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...

Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za ovu godinu iz boračke oblasti

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za...

Protestna šetnja metalaca u Sarajevu: U borbi za svoja prava traže satnicu od 5,68 KM

Povodom Prvog maja - Međunarodnog dana rada, Sindikat metalaca...