Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

/

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju – moto je kampanje policijskih snaga u BiH, koja se sprovodi uz pomoć međunarodne zajednice.

Osim što je cilj usklađivanje bh. okolnosti sa onima koje vladaju u EU, cilj je i prevencija tragedija poput onih koje su u proteklom periodu zadesile Bosnu i Hercegovinu – kada su u nevine ljude pucali ne samo oni “od ranije poznati policiji”, nego čak i djeca ili jedva punoljetna omladina.

U toku je neka vrsta trećeg talasa kampanje uz dodatni moto “poštuj život a ne oružje”, koji se odnosi na amnestiju na nelegalno oružje. Provodit će se tokom februara i marta na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a što uključuje sve MUP-ove u oba entiteta i Brčko Distriktu.

“Kroz kampanju ćemo građanima pojasniti prednost amnestije, gdje oni koji posjeduju nelegalno oružje ga mogu predati policiji. Ukoliko bi našim aktivnostima bilo pronađeno to oružje, mogu biti kažnjeni i zatvorom i novčanim kaznama. U BiH te kazne mogu iznositi od 500 do 5.000 KM. Kazne zatvora u FBiH mogu ići i tri godine, a ukoliko se radi o većoj količini oružja, to može ići i do deset godina. Ukoliko građani nisu dovoljno sigurni da oružje predaju u policijske stanice, mogu pozvati 122”, pojasnio je u programu N1 Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Šiljdedić naglašava da brojni čuvaju oružje jer se tako osjećaju sigurnim. Upravo to nije sigurnost – poručio je.

U daljnjem procesu građani mogu legalizirati ono oružje sa kojim je to moguće učiniti, poput lovačkih puški, ako mogu ispoštovati sve potrebne zakonske obaveze.

Anonimno se može prijaviti i municija i eksplozivne naprave uočene na bilo kojem javnom mjestu.

Policija u BiH je tokom 2022. oduzela 1.234 komada oružja, odgovorne osobe su bile propisno sankcionisane, a dobrovoljno je predano, od 2016. do sada 25.588 komada i pripadajućih dijela oružja.

Više od polovine ubistava u BiH počinjeno je vatrenim oružjem, piše N1 BiH.

Povezani postovi

Sindikalna potrošačka korpa se opasno približila 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...

Ko su najveći uvoznici u BiH?

U prva tri mjeseca 2024. godine najveći uvoznik na...

Gdje sve možemo letjeti iz BiH: Za Istanbul čak 34 leta sedmično sa sarajevskog aerodroma

Na koje sve destinacije možemo letjeti iz Sarajeva, Mostara...