Naši građani se najčešće razvode u 40. godini, dok broj razvoda raste za hiljadu godišnje

/

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je najnoviju publikaciju “Žene i muškarci u BiH”, koja pruža detaljne podatke iz različitih statističkih i drugih područja, razvrstanih po spolu. Ova publikacija pruža sažeti pregled položaja žena i muškaraca u bosanskohercegovačkom društvu, istovremeno doprinoseći naporima za postizanje jednakosti i ravnopravnosti među spolovima.

Publikacija je dala i osvrt na broj sklopljenih brakova, ali i analizirala i povećanje broja razvoda brakova u posljednjih 25 godina.

Navodi se da je u Bosni i Hercegovini u 2022. godini zabilježeno 1.000 razvoda više u odnosu na 1997. godinu. U 2022. godini je razvedeno 2.865 brakova, pri čemu je najveći broj razvoda, kako kod žena tako i kod muškaraca, evidentiran u dobi od 40 do 49 godina.

Izvor: Agencija za statistiku BiH, publikacija “Žene i muškarci u BiH”
Izvor: Agencija za statistiku BiH, publikacija “Žene i muškarci u BiH”

Psiholozi kažu da je razvod, pored smrti užeg člana porodice ili prijatelja, jedan od najstresnijih događaja koja osoba može doživjeti. A, nije ni jeftin. Razvod braka obično traje oko godinu dana, posebno ako postoje nesuglasice oko starateljstva nad djecom, visine alimentacije koja se kreće od 50 do 1.000 KM po djetetu, i pitanja supružničkog izdržavanja.

August i dalje “mjesec ljubavi”

Izvor: Agencija za statistiku BiH, publikacija “Žene i muškarci u BiH”

Publikacija je otkrila i da je u 2022. godini sklopljeno ukupno 17.427 brakova, a da je august i dalje mjesec koji mladenci najčešće biraju da izgovore sudbonosno “da”.

Zakon o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, koji je donesen 2003. godine, ključan je u promicanju, zaštiti i osiguranju jednakosti spolova te sprječavanju svih oblika diskriminacije temeljene na spolu. Član18. ovog zakona jasno propisuje da svi statistički podaci moraju biti razvrstani po spolu, osiguravajući transparentnost i praćenje položaja žena i muškaraca u društvu, navodi se u publikaciji.

Većina podataka prikazanih u ovoj publikaciji rezultat je istraživanja koje provodi Agencija za statistiku BiH, dok je manji dio podataka preuzet iz drugih državnih i entitetskih institucija, piše Forbes.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...