Sva djeca rođena 2024. u Federaciji BiH dobiće po 1.000 KM

/

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike planiralo je 16 miliona KM u budžetu Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini. Kako je ranije saopćio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, riječ je o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH.

 

S obzirom na to da je od objave ove informacije Ministarstvo zaprimilo niz upita ko ima pravo, kad i kako će se dodjeljivati ova jednokratna podrška majkama, danas je iz Ministarstva poslana informacija da se jednokratna podrška za novorođeno dijete odnosi na svu djecu u Federaciji koja su rođena u 2024. godini.

Pripremamo program utroška

Također Ministarstvo trenutno provodi aktivnosti na pronalaženju najboljeg rješenja za podjelu ovih sredstava, saopćeno je iz resornog ministarstva.

– Sredstva iz budžeta troše se na osnovu propisa iz Zakona o izvršenju budžeta, a to nas obavezuje da pripremimo Program utroška sredstava i Uredbu koja mora sadržavati detalje o načinu trošenja, u ovom slučaju, ovih 16 miliona planiranih za jednokratnu podršku za novorođenu djecu u ovoj godini – objavio je ministar Delić.

Ministarstvo trenutno radi na stvaranju pravnih i tehničkih pretpostavki za realiziranje ovoga transfera kojima bi se maksimalno smanjila administracija i neophodne provjere izvršile bez opterećivanja građana.

– Nastojimo da mijenjamo sistem, digitalizujemo ga, odnosno, radimo na tehničkom prilagođavanju aplikacije sa UNDP-em kako bi se prijava za ovu jednokratnu podršku novorođenoj djeci mogla uraditi online, iz svoga doma, bez hodanja i prijavljivanja bilo gdje – dodao je ministar.

Prijave putem aplikacije

Dellić poručuje građanima da će sva djeca rođena u 2024. godini na području Federacije dobiti po 1.000 KM, te da ća aplikacija kada bude operativna, tokom cijele godine biti otvorena za prijave, a sredstva će se uplaćivati shodno pravilima koja budu definisana u Uredbi o utrošku i načinu utroška ovih 16 miliona KM.

Ovo će biti ujedno i prvi put da se realizuje podrška majkama porodiljama s nivoa Federacije BiH, navodi se u saopćenju.

Naknade za porodilje od kantona

Naknade za porodilje isplaćuju su u svim kantona, ali ne u istom iznosu. Najveće naknade primaju porodilje u Kantonu sarajevo, BPK, TK i ZE-DO kantonu, a one se kreću oko 1.000 KM i to na period od 12 mjeseci. Najveće su u Kantonu Sarajevo gdje porodilja 12 mjeseci dobija 1.114 KM.

U ostalim kantonima one su znatno manje.

Novčana pomoć u HNK isplaćuje se samo nezaposlenim porodiljama u iznosi 400 KM mjesečno. Također, porodilja u HNK dobije i jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u iznosu 400 KM.

U Posavskom kantonu naknada je također 400 KM mjesečno.

Najniže naknade u USK i SBK

U USK-a porodiljska naknada iznosi 55 posto najniže plaće u Federaciji, a to je 327,80 KM.

U SBK-a je kao i u USK naknada za porodilje 55 posto minimalne plaće u FBiH.

Izvor: Fokus

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zbunjujuća statistika: U BiH sve manje građana, a sve više birača?

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni...

Komisija za borbu protiv korupcije zakazala javna saslušanja, zašto je pod lupom Institut za mjeriteljstvo BiH

Komisija za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i...

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...