Cijena ove namirnice skače u nebo

/

Cijena maslinovog ulja u Evropskoj uniji je u januaru porasla za 50 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je Eurostat.

Maslinovo ulje u EU je naglo poskupjelo u drugoj polovini 2023. godine. Cijene su u augustu 2023. bile za 37 procenata veće u odnosu na isti mjesec 2022.

Trend poskupljenja se nastavio i u septembru 2023. godine sa međugodišnjim rastom cijena maslinovog ulja za 44 posto, kao i oktobru 50 posto, novembru 51, decembru 47…

I u januaru ove godine je u svim zemljama EU zabilježeno poskupljenje maslinovog ulja. Ono je bilo najviše izraženo u Portugalu (69 posto), Grčkoj 67 i Španiji 63 posto.

Cijene maslinovog ulja su najmanje porasle u Rumuniji, za 13 posto međugodišnje, Irskoj 16 i Nizozemskoj 18 procenata, prenose agencije.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...