Zenički rudari obustavili proizvodnju

/

Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, odnosno jedinog preostalog jamskog pogona “Raspotočje“, jučer su u prvoj smjeni obustavili proizvodnju – potvrdio je predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje“ Nedžad Duraković.

-Nismo dobili nijednu plaću u 2024. godini, odnosno zadnju smo plaću i naknadu za topli obrok dobili za decembar prošle godine, a već smo ušli u treći mjesec. Tako da se nastavljaju problemi iz prošle godine – kaže Duraković.

On ističe kako se Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, odnosno vladajućeg društva, jučer sastala te pokušala iznaći rješenje da isplati januarske plaće.

-Niko od naše uprave niti od sindikata nije prisustvovao tom sastanku, ali koliko imamo informaciju nisu postigli dogovor. Trebali bi se sastati i danas, a nadamo se da će se uspjeti dogovoriti – kaže Duraković u izjavi Feni.

Navodi da se pogon “Raspotočje“, nakon velikog broja prekida proizvodnje tokom prošle godine, od decembra bori s obrušavanjem krovine ispred “širokog čela“.

-To su poslovi koje ljudi rade i mimo kolektivnog ugovora, a nekada smo u tome malo uspješniji, nekada malo manje uspješni. Prije 10-ak dan uspjeli smo osigurati uslove za koliko-toliko normalnu proizvodnju, ali i dalje nam se obrušava krovina ispred ‘širokog čela’ – kaže Duraković, koji ističe kako u potpunosti razumije nezadovoljstvo radnika, piše Federalna TV.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Islamski centar svečano otvoren u Zenici

Islamski centar svečano otvoren u Zenici, gradonačelnik Kasumović poručio:...

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona uspostavila Ured za digitalizaciju

Privredna komora ZDK uspostavila je Ured za digitalizaciju. Ured...

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...