Počela promocija Programa za zapošljavanje osoba s invaliditetom u ZDK-u

/

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije Bosne i Herecegovine, zajedno s Centrom za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona i lokalnim partnerima u četiri lokalne sredine, tokom ove sedmice vrši promociju Programa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2024. godinu.

Program je jučer prezentiran u sali Skupštine ZDK u Zenici, danas će s početkom u 11 sati biti promoviran i u prostorijama Dnevnog centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama u Žepču, sutra također u 11 sati u JU Centar za kulturu, sport i informisanje Altindag u Visokom te u četvrtak u isto vrijeme u prostorijama Agencije za razvoj općine Tešanj.

-Za mjesta promocije odabrali smo sredine u kojima imamo naše dnevne centre, ali zbog adekvatnog prostora, samo ćemo danas u Žepču promociju organizirati u prostoru našeg dnevnog centra. Radi se o programima sufinansiranja vrijednim oko 10 miliona KM, a iz Fonda ističu kako su vrlo malo sredstva za subvenciju koristili korisnici iz ZDK-a. Sada, da li je u pitanju nezainteresiranost ili nedostatak informacija, ne znamo – kaže direktor JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK-a Ernad Metaj.

On napominje kako sva preduzeća, svakog 16-og zaposlenog moraju imati osobu s invaliditetom, ali se preduzeća uglavnom odlučuju plaćati naknadu Fondu nego zaposliti osobu s invaliditetom. Fond za svakog zaposlenog na neodređeno vrijeme, preduzećima prilikom zapošljavanja invalidne osobe isplaćuje naknadu u iznosu od 12.000 do 20.000 KM, a što zavisi od stepena invaliditeta zaposlenika.

-Mi smo se uključili jer želimo biti prva ustanova koja će osnovati zaštitne radionice te u njih zaposliti korisnike naših usluga, koji su obučeni ili koji će tek biti obučeni za određene poslove, ali i druge osobe s invaliditetom. Naš centar, u različitim gradovima, raspolaže s tri CNC mašine, a zainteresirani smo za tekstilnu, stolarsku i radionicu domaćinstva, odnosno kuhanja – kaže Metaj.

Programom se, kako dodaje, sufinansira održavanje radnih mjesta postojećih zaposlenih osoba s invaliditetom te novo zapošljavanje, a akcenat ovim programom stavljen je na novozapošljavanje tih osoba. Program se raspisuje dva puta godišnje.

Izvor: jucentarzdk.ba

Povezani postovi

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...