Raseljeni i povratnici u BiH i tri decenije nakon rata trebaju pomoć

/

Gotovo trideset godina nakon rata raseljenim i povratnicima u BiH i dalje treba pomoć. Za više od 40 lokalnih zajednica potpisani su ugovori za obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture i elektrifikacije na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici.

Jedna od opština u kojoj će novac biti uložen su Lopare i to za asfaltiranje lokalnih puteva.

Komisija za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine odobrila je 90 projekata, od čega milion i 200 hiljada maraka pripada opštinama i gradovima, a oko 900 hiljada vjerskim zajednicama.

“Važna stvar je što će ove godine biti monitoring na svakom projektu koji se bude radio i, naravno, ja sam rekao načelnicima koji nisu prije implementirali sredstva koja su dobili u prijašnjim godinama raskinuti i naravno implementirati ove godine. Po usvajanju budžeta raspisujemo novi javni poziv gdje će se opštine, gradovi i vjerske zajednice moći prijaviti”, kaže ministar za ljudska prava i raseljena lica BiH Sevlid Hurtić.

“Naglasili smo da su svi projekti, odnosno realizacija svih projekata ima svoj rok i taj rok sve opštine, svi gradovi, svi predstavnici vjerskih zajednica trebaju da ispoštuju”, navodi Bojan Ninković iz Fonda za povratak BiH.

Zahtjeva za obnovu komunalne i socijalne infrastrukture je bilo u vrijednosti iznosa od oko 60 miliona, a podijeljeno je oko 2 miliona, što je pokazatelj velike potrebe. Novac je namijenjen i Gradu Doboj.

“Grad Doboj je prepoznatljiv i zaista je otišao daleko u realizaciji ovakvih projekata vezano za izbjegličku populaciju, isto tako i za raseljena lica”, ističe zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević.

Projekat obnove socijalne i komunalne infrastrukture obuhvata više od 40 opština i vjerskih zajednica širom Bosne i Hercegovine, piše BHRT.

Gotovo trideset godina nakon rata raseljenim i povratnicima u BiH i dalje treba pomoć

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...