Direktor Elektroprivrede BiH o navodnom poskupljenju struje: Izvučeno iz konteksta

/

Svjetski dan potrošača, korisnici Elektroprivrede BiH dočekuju u neznanju – hoće li doći do poskupljenja električne energije? Ovo javno poduzeće nije jasno preciziralo kada bi i koliko mogla struja poskupjeti.

No Plan uspješnog poslovanja Elektroprivrede BiH, za naredne tri godine predviđa promjenu cijene. Po kojem osnovu, još se konkretno ne zna, ali ukoliko je suditi po rekordnim gubitcima Elektroprivrede BiH iz prethodne godine, dugovi se moraju vratiti, ali na uštrb građana.

Životni standard sve lošiji, plate iste, a rashodi očito nikada veći. Elektroprivreda BiH kaže da mora uspostaviti pozitivno poslovanje, a kako dalje navode u Planu poslovanja, jedini preduslov za to, jeste povećanje cijene struje. Gubici iz prethodne godine prešli su čak 140 miliona maraka, koje će svemu sudeći vratiti građani.

Pretpostavka da će poskupiti 1. juna

Konkretna cijena kao ni datum poskupljenja nisu navedeni, ali postoji pretpostavka da bi moglo doći povećanja cijene za 10 posto od 1. juna. Iz Elektroprivrede ni danas nisu konkretni.

“Mi još uvijek nismo donijeli konačnu odluku, ali loše je interpretirano poskupljenje, iz konteksta Plana izvučeno. Mi razmatramo model blok tarifa, da kažem, nešto slično kao u RS-u”, kaže Sanel Buljubašić, v. d. direktora EPBiH.

“Apsolutno netačna informacija, interpretirana u medijima da će na onaj ili ovaj način doći do poskupljenja struje. Jednostavno se radi o metodama uštede energije za naredni period”, ističe Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Kako su dalje pojasnili, građanima koji troše do 300 kilovata el. energije ne bi trebalo doći do poskupljenja struje. No Plan pozitivnog poslovanja koncipiran je tako da predviđa povećanje cijene korisnicima koji se snabdijevaju u okviru javne usluge, uključujući domaćinstva.

To je većina kupaca na niskom naponu, odnosno većinom javnom snabdijevanju, odnosno domaćinstva koja je prvenstveno na EP BiH, dakle nisu izabrali posebne i druge trgovce koji postoje.

“Iz Elektroprivrede BiH rekli su da je krajnja odluka o promjeni cijene u nadležnosti federalne regulatorne komisije za energiju. No u FERK-u pojašnjavaju da do sada nisu zaprimili zahtjev od EP za promjenu cijene struje”, navodi Nihad Harbaš, stručnjak u oblasti energetike.

Sa druge strane, Vlada Republike Srpske jasnog je stava. Do poskupljenja struje u ovoj godini neće doći. Ali neće biti ni povrata novca građanima, ni tužbi, zbog spornih tarifnih blokova.

Opširnije u prilogu BHRT-a:

Poskupljenja struje za domaćinstva?

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...