Ugledna platforma posvećena gastronomskim blagodatima širom svijeta Taste Atlas objavila je listu tradicionalnih deserta za ramazan.
U objavi na društvenoj mreži X, Taste Atlas je podijelio i zanimljiv tekst vezan za iftar, odnosno vrijeme prekidanja posta tokom ramazana.
“Iftar, obrok kojim muslimani prekidaju post tokom Ramazana, vrijeme je radosti i zajedničkog okupljanja. Tradicionalni iftar obroci znatno se razlikuju širom islamskog svijeta, odražavajući bogatu raznolikost kultura i kuhinja.
Posebnu ulogu u iftaru imaju deserti, pružajući slatki završetak današnjeg posta. Evo nekoliko tradicionalnih iftarskih deserata koji se uživaju u različitim zemljama”, objavljeno je na službenom profilu Taste Atlasa na društvenoj mreži X, piše Radio Sarajevo.
Među njima je mjesto našla i tufahija, tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine. Ostala jela možete pogledati ovdje:
Iftar, the meal with which Muslims break their fast during Ramadan, is a time of joy and communal gathering. Traditional iftar meals vary greatly across the Islamic world, reflecting the rich tapestry of cultures and cuisines.
Desserts, especially, play a significant role in… pic.twitter.com/sAYjqq9Qsq
— TasteAtlas (@TasteAtlas) March 11, 2024