Odluka za napredak: Vlada ZDK odobrila budžet od 6 miliona KM za poticaje u poljoprivredi

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, donijela je Odluku o utrošku vodnih naknada za 2024. godinu i usvojila Program utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2024. godinu.

Na današnjoj sjednici Vlada je  donijela Odluku o Programu utroška namjenskih sredstava prikupljenih od sredstava vodnih naknada za 2024. godinu, sa značajno uvećanim budžetom za oblast vodosnabdijevanja i zaštite voda. Odluka je donesena na osnovu prijedloga Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona.

Navedenim iznosom opredijeljene su i planirane podrške za različite sektore poljoprivrede, uključujući poljoprivrednu proizvodnju, organsku proizvodnju, kapitalna ulaganja, nabavku plastenika, podršku za otkup i preradu poljoprivrednih proizvoda, te mnoge druge aktivnosti važne za razvoj poljoprivrednog sektora u kantonu.

– Ovakav Program utroška vodnih naknada ima za cilj efikasnije, pravednije i transparentnije korištenje prikupljenih sredstava, te odražava stvarne potrebe zajednice. On je rezultat temeljne analize potreba i konsultacija s ključnim interesnim grupama i jedinicama lokalne samouprave. – rekao je ministar Čajić

Nadalje, Vlada je usvojila i Odluku o Programu utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2024. godinu u iznosu od rekordnih 6.000.000,00 KM. Program obuhvata realizaciju 29 mjera i aktivnosti iz poljoprivredne oblasti i predstavlja važan korak u podršci poljoprivrednicima u kantonu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, istakao je da će ovaj program podrške doprinijeti unapređenju poljoprivredne proizvodnje i povećanju obima korištenja poljoprivrednog zemljišta. Uz to, program ima za cilj stabilizaciju i ublažavanje uslova za rad te očuvanje proizvodnje kod poljoprivrednih proizvođača u Zeničko-dobojskom kantonu, kazao je Pivić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...