SUDBINA SARAJEVSKOG HELIKOPTERA: U interesu građana analiziramo i javnosti ukazujem do čega će ih dovesti neodogovrni postupci pojedinaca iz vlasti

/

SUDBINA SARAJEVSKOG HELIKOPTERA: U interesu građana analiziramo i javnosti ukazujem do čega će ih dovesti neodogovrni postupci pojedinaca iz vlasti

“Naprijed” smatra da Bosna i Hercegovina, kao i kanton Sarajevo (ali i ostali kantoni i entiteti) treba da imaju najbolje i najsavremenije helikoptere i priču oko nabavke letjelice ne želi da politizira.

Kao ozbiljan politički pokret, sa stručnim ljudima, ekspertima koji poznaju materiju – želimo da sabotiramo sumnjive javne nabavke i javnosti ukažemo do čega će ih dovesti neodgovorni postupci pojedinaca iz vlasti.

Potpuno smo svjesni potrebe za tehničkim opremanjem policijskih struktura, što je i dio našeg programa!

Niko od zvaničnika iz kantona Sarajevo još nije odgovorio  na pitanje kada će helikopter koji kupuju poletjeti na prvi probni let?

U funkcionalnost helikoptera niko ne sumnja ali ukazujemo na problem dobijanja certifikata od EAS-a (European Union Aviation Safetym) bez čije dozvole helikopter ne može letjeti. Prema dostupnim informacijama, postupak dobijanja dozvole ne može se ishoditi za manje od 48 mjeseci.

Najvjerovatnije iz tog razloga, dva člana (od devet)  Komisije za nabavku MUP-a kantona Sarajevo nisu potpisali odluku o nabavci.

Hoće li helikopter koji se kupi stajati u nekom hangaru i čekati certifikat EAS-a, dok će građani ove držati gledati u nebo i ponovo se vrtjeti u krug zbog zarobljenih institucija?

“Naprijed” lobira samo za građane ove države i tu svoju orjentaciju ne skriva. Apsolutno nam je nevažno od koga će helikopter biti kupljen zbog čega u svom saopštenju ne navodimo imena ponuđača. Međutim, simptomatično je da se u ovako ozbiljnom, međunarodnom tenderu, javljaju samo dva ponuđača  od kojih je jedan odmah diskvalificiran.

Ako se već referiraju na okruženje, zbog čega nisu uvidjeli da Hrvatska za dva identična helikoptera nije ishodovala dozvole, pa je u susjednoj državi u oktobru 2023. probijen rok isporuke, koji je bio 15 mjeseci. Izuzev toga, specifikacija njihovih helikoptera je potpuno drugačija: imaju kit za spašavanje na moru i kamere od kojih je svaka vrijednosti preko milion eura.

Što se tiče tvrdnje da susjedne države imaju ovakav helikopter i da uredno lete jeste tačno ali radi se o vrlo starim helikopterima čije dozvole su davno ishodovane i samo se obnavljaju, što je potpuno irelevantno i nebitno u sagi oko nabavke helikoptera za potrebe Kantona Sarajevo.

Zastrašujuće je i opasno što se nabavlja nešto što u momentu kupovine neće biti funkcionalno a što će će građane Bosne i Hercegovine koštati oko trideset miliona KM.

Očigledno su za ministra KS najvažnija imena experata NAPRIJED, da bi ih mogli medijski i na svaki drugi način progoniti.Pomno ćemo analizirati svaku aktivnost, i o tome obavještavati javnost!

PRESS  stranke NAPRIJED!

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Građani BiH će do kraja godine imati digitalne novčanike

Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka...

Snižena cijena peleta i ogrevnog drveta

Cijene peleta i ogrevnog drveta u Republici Srpskoj znatno...

Traži se firma za štampanje glasačkih listića, bit će utrošeno 77 tona papira

Centralna izvorna komisija Bosne i Hercegovine raspisala je nabavku za usluge štampanja i...

U BiH zaposlene 852.921 osoba, najviše u prerađivačkoj industriji i trgovini

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u...