Akcija SIPA-e u više gradova zbog lažnih fakultetskih diploma iz Goražda

/

Od ranih jutarnjih sati policijski službenici SIPA-e sprovode operativnu akciju u Sarajevu, Goraždu i još nekoliko gradova.

Inspektori SIPA-e sprovode akciju zbog prijava o načinu funkcionisanja Internacionalnog univerziteta u Goraždu i izdavanja diploma. Mjesecima su trajale optužbe za kriminal i neslaganje nekadašnjeg rektora prof. dr Hajriza Bećirovića i generalne menadžerice univerziteta Edine Brutus.

Edina Brutus je prije nekoliko dana za Istraga.ba rekla da je ona prodala Univerzitet i “da je ne interesuje više šta se dešava s tom pričom”. Istraga je prošle sedmice objavila da je italijanska mafija sa Sicilije organizovala izdavanje lažnih diploma medicinskih nauka koje su, potom, korištene u Italiji, Švicarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Libiji.

“Mi nikada nismo izdavali diplome. Nikada nijedna diploma nije otišla u Italiju. Kod nas je bilo studenata, ali su bili ispisani. Nikad nijedna diploma nije izdata italijanskim studentima”, ustvrdila je Brutus.

“Izdavali smo”, s druge strane rekao je Hajriz Bećirović koji je bio rektor.

Internacionalni univerzitet iz Goražda je navodno štampao diplome štampariji na Grbavici u Sarajevu, a iza svega stoji Italijan Salvatore Messina.

Ova visokoškolska ustanova došla je u fokus kada je više od 80 Italijana završilo Fakultet zdravstvenih studija – smjer fizioterapija na Internacionalnom Univerzitetu Goražde, ali im je Komora zdravstvenih tehničara svih profila (KZTFBiH) odbila izdati licence za rad na području Federacije BiH zbog sumnje u regularnost studija i niza utvrđenih nepravilnosti.

Komisija za licenciranje KZTFBiH je tada utvrdila da postoje mnoge nejasnoće i nepravilnosti, ali i nakon nekoliko puta ponovljenog zahtjeva da se dostavi i ostala potrebna dokumentacija za licenciranje stranih državljana u BiH.

Osim navedenih nepravilnosti i nejasnoća, ističu, Komora je odmah izrazila sumnju u vjerodostojnost ovih diploma jer niko iz KZTFBiH koja ima odbor za fizioterapiju, kao i stotine fizioterapeuta iz cijele FBiH, RS i Distrikta Brčko, nije bio upoznat sa time kako profesori iz Italije dolaze, žive i rade u Goraždu vodeći trogodišnji, odnosno četverogodišnji studij.

Većina njih diplome nikada nije dobila i zbog toga im nisu ni dostavljene kao jedan od preduslova za izdavanje licence, dok za one kojima su diplome dostavili, izgledaju kao da su ih izdale dvije različite visokoobrazovne ustanove iz dvije različite države, piše Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Kakvu smo hranu jeli prošle godine; Hajrić: Višak pesticida najčešće u citrusima i ovom voću

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine svake godine provodi...

Novo istraživanje EBRD-a: 55 posto ispitanika izjavilo kako je zadovoljno životom u BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), najveći institucionalni...

Novi skok bh. vojne industrije: Izvoz utrostručen u 2024.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine ove godine, generalno gledajući,...

Rentanje kao biznis: Znate li kako prijaviti privatni smještaj u Kantonu Sarajevo?

U Bosni i Hercegovini, postupak dobijanja odobrenja za iznajmljivanje...