Ovo su uhapšeni zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma, poznato ko je uhapšen u Zenici

/

Policijski službenici SIPA-e danas su u operativnoj akciji “Index” realizovali pretrese poslovnih, stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija i slobode lišili šest osoba.

Kako se navodi u saopćenju SIPA-e, osobe lišene slobode su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će u zakonskom roku odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine. U pretresima koji su realizovani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, 24.000 Eura i 20.000 konvertibilnih maraka, računari i drugi predmeti koji mogu postupiti kao dokaz u krivičnom postupku.

“Kao što smo ranije istakli ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini”, saopćila je SIPA.

Među uhapšenim je, prenosi Istraga.ba, Damir Žuga, zastupnik NIP-a u Skupštini BPK. On je, prema informacijama Istrage, dao dozvolu za rad Internacionalnom univerzitetu u Goraždu koji je izdavao lažne diplome. Žuga je dio međunarodne kriminalne grupe sa italijanskim mafijašem Salvatore Messinom na čelu.

Uhapšen je, piše Istraga, Hajriz Bećirović, bivši SDA-ov ministar za boračka pitanja. On je bio rektor Internacionalnog univerziteta Goražde koji je sarađivao sa italijanskom mafijom prilikom prodaje diploma.

U Zenici je uhapšena Kaja Imširović, biznismenka koja je, prilikom prodaje diploma, posredovala između Internacionalnog univerziteta Goražde i italijanskog mafijaša Salvatora Messine.

Kako piše Istraga, uhapšena je i Edina Brutus, osnivač Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Ona je, navodi Istraga, osumnjičena da je u saradnji sa italijanskom mafijom izdavala lažne diplome i prala novac. Istražitelji sumnjaju da je ova grupa sa Salvatorem Messinom sa Sicilije preko diploma iz BiH oprala preko 300 miliona eura.

Povezani postovi

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...