Samo u BiH: Sutkinja optužena jer na predmetu nije radila dvije godine

/

Disciplinska komisija prihvatila je da se izvedu svi predloženi dokazi u postupku po disciplinskoj tužbi protiv sutkinje Opštinskog suda u Tuzli Vesne Aleksić zbog nemara ili nepažnje u vršenju službene dužnosti.

Disciplinska tužba tereti Aleksić da najmanje dvije godine nije postupala u predmetu koji se ticao osiguranja, čime su mjere osiguranja izgubile smisao.

“U predmetu Općinskog suda Tuzla nakon 31. decembra 2019. nije poduzela nijednu radnju iako je bila svjesna hitnosti”, navodi se u tužbi koju je pročitala disciplinska tužiteljica Aldijana Porča, piše BIRN – Detektor.ba.

Ona je dodala da je na taj način stranka ostala uskraćena za svoja prava. Punomoćnik tužene Drago Reljić kazao je da ostaje kod odgovora na tužbu, navodeći loše uslove rada: “Sve je to rezultat okolnosti pod kojima je tužena radila, otežanih okolnosti zbog seljenja i rada pisarnice.”

Tužiteljica je predložila da se na glavnoj raspravi izvede 11 materijalnih dokaza, a punomoćnik je predložio saslušanje sutkinje Aleksić, kao i šefice pisarnice Opštinskog suda u Tuzli. Reljić je zatražio i uvid u spis kako bi dokazali kretanje spisa i naredbe, odnosno da tužena nije primila spis. Porča se protivila saslušanju šefice pisarnice navodeći da stanje u pisarnici nije relevantno za postupak.

“To vanredno stanje je trajalo dva do tri mjeseca, a tužba je koncipirana na dvije godine”, rekla je Porča. Punomoćnik je kazao da tuženoj cijelo vrijeme nije bio dostavljen spis, pitajući kako se ona mogla izjasniti ako nije vidjela nijedan papir. Disciplinska komisija prihvatila je sve predložene dokaze i glavnu raspravu zakazala za 5. april.

Povezani postovi

Sindikalna potrošačka korpa se opasno približila 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...

Ko su najveći uvoznici u BiH?

U prva tri mjeseca 2024. godine najveći uvoznik na...

Gdje sve možemo letjeti iz BiH: Za Istanbul čak 34 leta sedmično sa sarajevskog aerodroma

Na koje sve destinacije možemo letjeti iz Sarajeva, Mostara...