Bivši načelnik pravosnažno osuđen, opštini mora da vrati 77.865 KM

/

Zlatko Hujić, bivši načelnik Opštine Bosanski Petrovac, pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Bihaću osuđen je zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja na uslovnu zatvorsku kaznu od godinu dana a opštini je obavezan nadoknaditi štetu u iznosu od 77.865,90 KM.

Zatvorska kazna se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

“Optuženom se izriče sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije opštinskog načelnika u trajanju od četiri godine od dana pravosnažnosti presude”, navode iz Suda.

Osuđen je za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a kada je u pitanju druga tačka optužnice Tužilaštva Unsko-sanskog kantona kojom je optuženom stavljeno na teret izvršenje produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, uvažavanjem žalbe kantonalnog tužioca presudom Kantonalnog suda ukida se  prvostepena presuda Opštinskog suda  i određuje održavanje pretresa pred Kantonalnim sudom u Bihaću kao drugostepenim.

Podsjećamo,u ranije objavljenoj presudi Opštinskog suda u Bihaću, a koju je Kantonalni sud u Bihaću i potvrdio Zlatko Hujić osuđen je jer je od 1. januara 2013.godine do 30. juna 2013.godine u Bosanskom Petrovcu suprotno zakonitom i pravilnom vršenju svoje službene dužnosti i suprotno interesima Opštine Bosanski Petrovac prekoračio svoje službene dužnosti.

To je učinio tako što je usmeno naložio Nataši Kecman, šefici Službe za prostorno uređenje, katastar i imovinsko-pravne poslove i stambeno-komunalnu djelatnost Opštine Bosanski Petrovac i Safetu Suhonjić, višem referentu za komunalne i stambene djelatnosti da ne izrađuju rješenja usljed čega nije izvršeno donošenje rješenja za utvrđivanje obaveza za komunalnu naknadu zbog čega  nije izvršena naplata od 77.865,90 KM.

Tako je nanesena šteta opštini čime je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...