GENETIKA STANOVNIKA BiH Trougao Sarajevo-Maglaj-Tuzla je nastanjen narodom koji tu živi zadnjih 11.000 godina, od vremena Velikog Potopa

/

Po genetskom sastavu su Dalmatinci daleko sličniji nego Hrvati koji su više Slovenskog porijekla.

Autohtona evropska Haplogrupe “I “se nalazi najviše u Skandinaviji, Bosni i Dalmaciji i dosta manje ili nikako u svim drugim krajevima Evrope. Stanovništvo Bosne ima tu staru haplodnu grupu ” Ï” u rasponu od 55% do 70% čime su dobili primat genetski najčišćih i najautohtonijih Evropljana. Skandinavci imaju učešće Haplogrupe i u stanovništvu oko 40%.

Genetika stanovnika BiH
Genetika stanovnika BiH

Trougao Sarajevo-Maglaj-Tuzla nastanjeno je narodom koji tu živi zadnjih 11.000 godina čime je definitivno otklonjena svaka sumnja u autohtonost i dugu vezanost stanovnika Bosne za svoju jedinu pradomovinu.

Može se onda sasvim pouzdano zaključiti da stanovnici Bosne nisu ni odakle doselili i da žive na istim prostorima zasigurno već oko 12 000 godina, to jest, najmanje od vremena Velikog Potopa, kaže se u dijelu istraživanja dr. Damira Marjanovića

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...