Predloženo poskupljenje naknada kako za građane, tako i za firme!

/

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) predložila je na usvajanje Vijeću ministara BiH poskupljenje naknade za pristup podacima iz evidencije ove agencije i to za fizičke i pravne osobe, saznaje Fokus.ba.

U prijedlogu odluke visina naknade za povremeni pristup podacima povećana je sa 5 na 10 KM. Posljednja odluka o visini naknada donesena je 29. aprila 2010. kada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH bio Nikola Špirić.

U njoj tada nisu propisane naknade za povremeni pristup podacima osobama i firmama iz inostranstva. U novoj odluci ovim kategorijama se propisuje naknada od 50 KM. Inače, IDDEEA tehnički održava i elektronski arihivira podatke širokog spektra isprava koje su bitne građanima BiH u svakodnevnom životu.

IDDEEA dnevno ima više od 2.5 miliona upita o podacima iz njihovih evidencija

To su podaci o ličnim kartama, pasošima, putnim listovima, vozačkim dozvolama, pograničnim propusnicama, prebivalištima, jedinstvenim matičnim brojevima, registracijama vozila, registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija.

Napomenimo da su nedavno IDDEEA i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH objelodanili da nakon 18 godina bh. građani mogu koristiti elektronski potpis i digitalni identitet.

Nedavno, je direktor IDDEEA Almir Badnjević izjavio kako dnevno imaju više od 2.5 miliona upita o podacima iz njihovih evidencija, i to, između ostalog od MUP-ova, sudova i tužilaštava.

Povezani postovi

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...

Kako je Ministarstvo obrazovanja FBiH raspodijelilo 575.000 KM, jesu li podnosioci zahtjeva ispunili kriterije?

Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva...

Četveročlanoj porodici u BiH mjesečno treba 3.500 KM: Cijela plaća ide za hranu

Sindikalna potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec cjenovno je...

Sindikalna potrošačka korpa se opasno približila 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...