Predstavnici Svjetske banke predstavili preliminarne rezultate analize za reformu Zavoda PiO/MiO

/

Predstavnici Svjetske banke predstavili su federalnom ministru rada i socijalne politike Adnanu Deliću preliminarne rezultate analize za reformu Zavoda PiO/MiO, koji je dio šireg projekta unaprjeđenja rada ustanova iz nadležnosti ministarstva.

Ova analiza obuhvatila je sve ključne aspekte rada Zavoda, uključujući propise, upravljanje, organizacijsku strukturu, kadrove, tehničku opremljenost i saradnju sa drugim organima, kao što je Poreska uprava FBiH. Rezultati su identificirali kako prednosti tako i nedostatke u radu Zavoda, a posebna pažnja je posvećena saradnji između Zavoda i Poreske uprave, koja je ključna za rješavanje prava iz PIO.

Ova analiza je, kako je kazao ministar, nastavak ranije dogovorenog i započetog projekta unaprjeđenja rada ustanova iz nadležnosti ministarstva, konkretno Federalnog zavoda PIO, koji ima za cilj unaprijediti efikasnost rada nosioca osiguranja, a time i ostvarivanje prava krajnjim korisnicima tj. penzionerima.

Svjetska banka je prilikom dijagnostike koristila posebno i namjenski razvijen alat, odnosno dijagnostički postupak SIAD, koji je općeprihvaćen i korišten u velikom broju zemalja koje su imale namjeru da unaprijede rad nosilaca osiguranja, a odlikuje ga veliki stepen objektivnosti dobijenih rezultata i preporuka za unaprjeđenje rada.

Nastavak projekta će biti predstavljen Vladi Federacije BiH radi odobravanja daljnjih pravaca reforme, a Vlada će konačnu odluku o nastavku projekta donijeti na prijedlog resornog ministarstva.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je u julu prošle godine da će se krenuti u reformu Zavoda penzijsko – invalidskog osiguranja u saradnji sa Svjetskom bankom, a tada je najavljeno da je reforma Zavoda PiO/MiO neophodna u svim segmentima njegove organizacije i poslovanja, te da se uporedo krenulo sa oba procesa; izmjenama Zakona o organizaciji penzijsko – invalidskog osiguranja i analizom stanja samog Zavoda, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Reforma organizacije Zavoda projekat je koji bi trebao biti završen u narednih nekoliko godina, ukoliko se pokaže da FBiH može pratiti regionalne trendove, odnosno prakse zemalja koje su sa Svjetskom bankom već prošle ovu reformu, piše Klix.

Povezani postovi

Sindikalna potrošačka korpa se opasno približila 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...

Ko su najveći uvoznici u BiH?

U prva tri mjeseca 2024. godine najveći uvoznik na...

Gdje sve možemo letjeti iz BiH: Za Istanbul čak 34 leta sedmično sa sarajevskog aerodroma

Na koje sve destinacije možemo letjeti iz Sarajeva, Mostara...