U februaru cijene u Bosni i Hercegovini više za 0,5 posto

/

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru u prosjeku su više za 0,5 postou odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 2,1 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u februaru u prosjeku su skuplji za 0,4 postou odnosu na januar, alkoholna pića i duhan za 0,8 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,3 posto, zdravstvo za 0,4 posto, prevoz za 1,7 posto, komunikacije za 0,1 posto, rekreacija i kultura za 0,5 posto, restorani i hoteli za dva posto, a ostala dobra i usluge za 0,5 posto.

Odjeća i obuća u drugom mjesecu u prosjeku su jeftiniji za 1,4 postou odnosu na januar, a namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,4 posto.

U Bosni i Hercegovini nivo cijena u februaru u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 2,1 posto.

U februaru ove, u odnosu na isti mjesec lani, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 2,1 posto, alkoholna pića i duvan za 4,6 posto, stanovanje i režijski triškovi za 0,4 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 3,2 posto.

Zdravstvo je poskupjelo za 2,7 posto, komunikacije za 2,3 posto, rekreacija i kultura za 4,4 posto, obrazovanje za 1,9 posto, restorani i hoteli za osam posto, a ostala dobra i usluge za 8,1 posto.

Prosječni pad cijena zabilježili su odjeća i obuća za 6,4 posto, te prevoz za 0,6 posto, prenosi Zenit.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...