Znate li da je Abdulah Sidran tri godine živio u Tešnju?!

/

“Istina je, dobio sam potvrdu iz CIPS-a. Novi sam stanovnik Tešnja”. Ovako je u proljeće 2012. godine govorio nedavno preminuli akademik Abdulah Sidran, nakon što je na poziv Tešnjaka odlučio preseliti u Tešanj.

Zahvaljujući ekipi uspješnih tešanjskih privrednika braći Izudinu i Hajrudinu Ahmetlić, Sulji Hrviću, Muharemu i Harisu Sejdiću, Sidran je došao u Tešanj i tada je planirano da naš bh akademik, starost provede u Tešnju.

Tri godine je Sidran živio u Tešnju, a najveći dio vremena je proveo u upoznavanju lokalnih običaja i lokalnih priča i povijesti. Imao je i kancelariju u zgradi Doma kulture u Tešnju.

“Neću više trošiti silne pare na transporte, jer su se divni privrednici iz Tešnja udružili da riješe sve moje probleme. Učinit će moj život normalnim, jer nisu htjeli da gledaju i trpe nebrigu države, na čemu sam im veoma zahvalan i zbog čega sam jako sretan – govorio je tada Sidran.

Abdulah Sidran je u Tešanj je stigao nakon što je saznao da je njegova autobiografija “Otkup sirove kože” uvrštena među pet najboljih publicističkih djela u 2011. godine prema odluci žirija hrvatskog “Jutarnjeg lista”. Prva promocija “Otkupa sirove kože” je bila u Tešnju.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog...

Zatečena 84 radnika na crno, kazne gotovo 350.000 KM

Poreski inspektori su u FBiH otkrili 84 neprijavljena radnika,...

Hapšenje na području općine Tešanj zbog posjedovanja droge

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK tokom jučerašnjeg dana...

Vozači, oprez: Evo gdje možete očekivati radarske kontrole!

Kako stoji na stanici Bihamk-a za danas su najavljene...