Pogledajte ovu listu! Ovu su ‘bh. slučajevi” nestale djece, a ministar tvrdi da ‘nema neriješenih nestanaka djece’

/

Slučaj nestanka dvogodišnje Danke Ilić iz Bora potresao je cjelokupno društvo. Prvi put je u Srbiji, upravo u ovom slučaju, upotrijebljen sistem Amber alert. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, nadležni još o ovom pitanju nisu postigli konsenzus, a već su brojne ljudske sudbine zauvijek ostale nerazriješene.

Sretan epilog nije bio u slučaju devetogodišnjeg Miloša Todorovića nestalog 2007. godine. Nakon igre u parku, svaki trag se gubi. Sumnja porodice – otet. Sličan slučaj sa trogodišnjim Alenom Bukvom. Iz vidokruga svoga oca nestao je i dvogodišnji Damjan Oroz iz Čelinca. Nikada nije pronađen. Kao ni šesnaestogodišnjaci Dragoljub Misimović i Inga Petrović.

I oni nisu jedini slučajevi. BiH traga za više od stotinu osoba. Za nekima više od 35 godina, objavljuje N1.

No, ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan tvrdi drugačije.

– Nema neriješenih slučajeva nestanka djece u RS i ovog časa nema žive potrage ni za jednim djetetom u RS – kaže Karan.

Najnoviji slučaj koji je privukao pažnju je nestali pripadnik OSBiH, posljednji put viđenog u Foči. No, da većina neriješenih slučajeva u BiH datira iz ranijeg perioda potvrđuje i stručnjak Eneid Hasanović. Ipak, podsjeća:

– Djevojčica je putem društvenih medija razgovarala sa nekom osobom, navodno je došlo do lažne zaljubljenosti ili početka gruminga te osobe jer se ona pripremala kroz taj razgovor na taj odnos, koji se desio na području Mostara, realitvno brzo je i taj slučaj riješen. Nestanak odraslih osoba potrebno je prijaviti u roku od 24 sata, a kada su u pitanju djeca – odmah.

Da se mora odmah djelovati slaže se i ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan. RS radi na uspostavi sistema “Pronađi me”. Zadužen je i Savjet ministara BiH.

– Vrlo važna stvar, radimo iste sekunde. Taj sistem je bio, djeca se igraju, nestanu, pa 99 posto djece nestanu na pola sata sat igraju se negdje, pa je bilo pravilo da se sačeka 24 časa. Zato sada, iste sekunde, bez obzira je li otišlo iza zgrada ili kuće, mora se reagovati – poručuje Karan.

Više detalja pogledajte u prilogu N1.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...