Državna agencija upozorila na nedozvoljeno reklamiranje lijekova na maskama mobitela; Grubiša: Obavijestili smo SIPA-u

/

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine došla je do saznanja da se pojedini lijekovi, putem društvenih mreža, reklamiraju na maskama za mobilne telefone, što je strogo zabranjeno zakonskim i podzakonskim aktima koji uređuju ovu oblast.

Neko iskoristio dizajn kutija

Agencija je uputila dopis nosiocima dozvola, gdje ih je podsjetila da je ovakav vid reklamiranja lijekova sa režimom izdavanja “Lijek se izdaje uz ljekarski recept” nezakonit, te zatražila izjašnjenje o tome da li su maske pravljene na njihov zahtjev?

Prim. mr. ph. Nataša Grubiša, direktorica Agencije kaže “kako je o svemu upoznata i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA)”.

– Putem zvanične web prezentacije obavijestili smo građane da ne bi trebali podržavati ovakav vid reklamiranja, te smo od njih zatražili da ne kupuju maske za mobilne telefone na kojima se nedozvoljeno oglašavaju lijekovi na recept široj javnosti. Napominjemo da su ovakve radnje nezakonite, te samim tim i kažnjive, ali s obzirom na način objave i reklamiranja, mi nemamo mogućnost djelovanja – napominje Grubiša.

Dodaje “kako je neko iskoristio dizajn kutija i na maske stavio lijekove koji su inače zabranjeni za reklamiranje prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH”.

– Uglavnom se radi o sedativima, anksioloticima, antidepresivima. Zakon je prekšen, ali Agencija ne može da djeluje jer se sve odvija na društvenim mrežama, ali bih istakla da su se svi nosioci dozvola, odnosno proizvođači lijekova ogradili od toga da je reklama naručena – kaže direktorica.

Navodi “kako svaki vid reklamiranja lijeka mora biti odobren od strane Agencije, koja se prvobitno mora upoznati sa sadržajem reklame te da li se radi o lijekovima koji su strogo pod kontrolom, u ovom slučaju Agencije, a mogu dovesti do zloupotrebe korištenja”.

– Pretpostavljamo da zloupotreba nema, da se ti lijekovi ne izdaju bez recepta, bez kontrole ljekara koji propisuje lijek, ali svaki vid njegove promocije na ovakav način može dovesti u zabludu pacijenta da on to u apoteci može i kupiti – kaže Grubiša.

Nezakonito reklamiraju i filere

Iz Agencije naglašavaju kako će u narednom periodu pooštriti kriterije o nedozvoljenom reklamiranju lijekova.

– Kada sam pomenula pooštravanje kriterija, mislila sam na izmjene pravilnika ili praćenje smjernica koje nama daje Evropska agencija za lijekove. Mislimo da je naše društvo još uvijek nezrelo za konzumiranje ovakvih vidova reklama.

Iz Agencije također dodaju “da se često na društvenim mrežama reklamiraju sredstva koja se koriste u kozmetici, a pripadaju kategoriji medicinskih sredstava”. Kao primjer navode filere, koje prema riječime Grubiše, može aplicirati samo medicinsko osoblje, odnosno ljekar, piše Faktor.

– Društvene mreže nisu mjesto gdje se mogu reklamirati medicinska sredstva i lijekovi. U narednim danima imat ćemo još zabrana po pitanju njihovog reklamiranja. Pratimo direktive Evropske unije i smjernice koje nam daje Evropska agencija za lijekove. Građanima bi poručila da budu oprezni, jer svaki vid reklamiranja ne donosi korist za zdravlje. Preporuka je da se uvijek treba obratiti ljekaru, farmaceutu ili Agenciji koja je na raspolaganju za svaki vid informacije – kazala je Grubiša.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...